БСП без окончателно решение дали да подкрепи ИТН

Социалистите настояват за писмено споразумение, каквото хората на Слави не искат

БСП без окончателно решение дали да подкрепи ИТН

Националният съвет на БСП не взе окончателно решение дали партията да попрепи проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН), който кандидатът за премиер Пламен Николов възнамерява да внесе при президента още в четвъртък. До момента няма отговор и от другите две политически сили, с които ИТН води разговори – "Демократична България" и "Изправи се БГ". От ДБ казаха, че ще решат идната седмица, когато би трябвало правителството да бъде подложено на гласуване в пленарната зала. Засега не е ясно дали партията на Слави Трифонов ще пристъпи към този ход, ако няма предварително заявена подкрепа от БСП, ДБ и ИБГНИ.

Социалистите решиха преговорите да продължат. Остава и настояването им да подпише с ИТН писмен документ с приоритети, какъвто ИТН не желае.

Корнелия Нинова съобщи, че ако се стигне до трети мандат за съставяне на правителство и президентът го връчи на БСП, те ще предложат служебният кабинет да бъде избран за редовен.

"Националния съвет на БСП реши да продължим разговорите с "Има такъв народ" по политическата декларация, която беше прочетена от парламентарната трибуна.  Тя да бъде основата за писмен документ, на които ние държим, за да гарантира, че нашите предложения ще бъдат изпълнени, че ги има черно на бяло. Ние ще продължим разговорите, да обсъдим възможни допълнения от наша страна, корекции", каза Нинова след Националния съвет в сряда.

Социалистите разглеждат изчетената от ИТН декларация с приоритети на бъдещия им кабинет като "проект на документ, около която да търсим обединение", каза Нинова. "Но Националният съвет на БСП намира, че в тази декларация не са отразени достатъчно нашите предложения. Има най-важните, но има неща, на които ние държим и не са отразени. Има и такива, по които ние не сме разговаряли", допълни лидерът на БСП.

По думите ѝ става въпрос за детайли, например даде заложеното от ИТН преразпределяне на разходите в бюджета между 35-39%. Ние винаги сме били за по-голямо преразпределяне като процент от БВП за разходи, отбеляза Нинова.

Именно с тези разминавания Нинова оправда и липсата на окончателно решение, както и продължаване на преговорите.

Срокът, в който ИТН трябва да внесе при при президента изпълнения проучвателен мандат, е петък, но Пламен Николов заяви в сряда, че може да са готови преди петък, което означава четвъртък – освен ако не настъпи някаква промяна в намеренията.

Нинова каза, че ако се провали възможността за кабинет с първия мандат, БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, но ако социалистите получат третия, ще предложат служебния кабинет да стане редовен.

Нинова отхвърли слухове от Радев

По повод плъзналите слухове, че имало натиск от президентството БСП да не подкрепя кабинета на ИТН, Нинова заяви: "Това очевидно го слагам в сферата клюките и интригите. Не знам за такъв натиск. Върху мен не е упражняван, нямало е дори намек".

Лидерът на БСП призна, че на заседанието "някои колеги изразиха резерви по отношение на някои имена" от състава на прокетокабинета. Отказа обаче да каже за кои министри става дума.

От началото на преговорите с ИТН от БСП настояват за споразумение, макар през последните дни да заговориха и за други варианти, с които ИТН да поеме на ангажимент. Сега явно тонът за писмен документ се втвърдява, а това може и да се окаже причина за разрив в отношенията на социалистите с хората на Слави Трифонов.

ИТН упорито отказват да бъдат подписвани документи с аргумента, че не търсели управляваща коалиция, а подкрепа за политики на еднопартийно правителство на малцинството. БСП вероятно ще трябва да реши дали да приеме декларацията от парламентарната трибуна с основните приоритет на ИТН като официален документ.

Въпреки разминаването по тази тема, БСП неколкократно през последните дни обявиха, че са доволни от преговорите с ИТН и са намерили общи приоритети. Всъщност социалистите, които претърпяха голяма загуба на изборите, бяха единствените доволни от преговорите с ИТН. "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" обявиха, че имат притеснения за влияние на ДПС в бъдещото управление и поискаха гаранции това да не се случва. Те също настояха за споразумение.

Каква е цената на подкрепата?

Още на влизане на заседанието на Националния съвет хора от т.нар. "вътрешна опозиция" обявиха, че продължават да държат да има официален документ и поискаха да разберат каква е цената на евентуална подкрепа за ИТН.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов коментира, че условието им за подкрепа на правителство в този парламент е сключване на споразумение с ясни и конкретни ангажименти в определен срок.

"Програмата им трябва да бъде конкретизирана, да залегне в официално споразумение, не просто с изявления", каза Стоилов.

"Първото нещо, което трябва да чуем днес, е анализ на изпълнения мандат за разговори, който дадохме на ПГ на миналия Национален съвет. Това, което чухме от медиите, не е достатъчно", каза на влизане председателят на БСП-София Калоян Паргов и добави, че другият важен момент е да се разбере дали ще има официално споразумение, на което ще стъпва подкрепата ни.

По думите му нови предсрочни избори няма да са в полза на БСП, но подчерта, че е много важна цената на подкрепата на правителството, излъчено от ИТН.

"Сега влизам вътре да разбера каква е цената на това и кога точно ще я плати партията", посочи преди началото на заседанието Кирил Добрев, който миналата година беше конкурент на Нинова за председателския пост в партията.

"За около месец ръководството на партията извървя един дълъг път - от сериозни критики към ИТН до 90% съвпадение на програмите", уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България