Според изследване на "Галъп"

БСП би спечелила избори днес, "Атака" остава извън парламента

БСП би спечелила избори днес, "Атака" остава извън парламента

Ако парламентарните избори се проведат днес, първа политическа сила ще е БСП, която изпреварва ГЕРБ с 4 процента повече подкрепа, трета ще е ДПС, а нов вот ще остави извън Народното събрание и партията на Волен Сидеров, тъй като "Атака" би събрала само 1.8 на сто гласове и няма да успее да надскочи 4-процентовата бариера за вход. Това сочи социологическо изследване на "Галъп Интернешънъл", проведено в периода 27 юни-4 юли, сред 2013 граждани и обявено в четвъртък.

От запитаните 21-22% отговарят, че ще гласуват за БСП, за ГЕРБ бюлетина ще пуснат 17.8 процента от гласоподавателите, а за ДПС – 6.4 на сто. Под чертата отново ще останат Движение България на гражданите с 2.6 процента подкрепа, ситуираната покрай телевизия СКАТ партия НФСБ – 2.4% и ДСБ с 1.6 на сто привърженици. Компания този път извън парламента би им правила "Атака", чиято подкрепа се е сринала до 1.8%.

Почти равен брой от анкетираните искат или са против оставката на премиера Пламен Орешарски, срещу чието управление 28-ми ден има улични демонстрации в София, Пловдив и Варна. Продължаване на протестите срещу правителството са подкрепили 39 процента от анкетираните, а 43 процента са против. Изследването показва още, че хората търсят национално съгласие, но не и през политическите партии.

Над 90 процента от респондентите споделят, че не са участвали в протестите срещу правителството, а 2/3-ти не биха участвали и в момента. За датата на следващите парламентарни избори мненията събират почти равни проценти - около 20 на сто - с насока от веднага до след 4 години. Над 80 процента от хората посочват необходимостта от национално обединение, но не през партиите, коментира политологът Първан Симеонов.

"Изключителна криза на целия политически елит, може би край на цял партиен модел, при всички положения край на едно цяло политическо поколение. Виждате какво става с основни политически лица във всички политически лагери. Те бяха принудени да направят или крачка встрани, или дори крачка назад. Тактически, маскировъчно или както и да е, но те направиха тази крачка", обясни Симеонов.

С най-високо доверие в изследването са посочени еврокомисарят Кристалина Георгиева и президентът Росен Плевнелиев, а доверието в лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е рекордно ниско - едва 20 процента. Над 60 процента от хората казват, че не желаят връщането на Борисов като премиер. В същото време така нареченият реформаторски блок набира скорост и има добър потенциал най-вече сред избирателите в столицата.

Протестите от последните месеци отварят ниши за възраждане на десницата, за нов тип левица, както и за радикални играчи, обобщиха от "Галъп".

Споделяне

Още по темата

Още от България