БСП биха подкрепили въвеждане на задължително гласуване

Атанас Мерджанов, сн. БГНЕС

Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП – Лява България" Атанас Мерджанов каза, че биха подкрепили евентуалното въвеждане на задължително гласуване. Приемането на промени в Изборния кодекс бе посочено от вицепремиера Меглена Кунева като един от приоритетите за 2015 г., като тя акцентира върху премахването на мъртвите души от избирателните списъци преди местния вот тази есен.

"Промените в Изборния закон винаги създават един съмнителен привкус в преследването на политическите цели. Надявам се този път да не е така, а то може да се избегне само ако имаме колкото е възможно по-широка парламентарна подкрепа за възможните промени", коментира Мерджанов в неделя пред БНР.

"Вероятно важният въпрос ще бъде предложението за задължително гласуване. На този етап, ако действително се прецени, че задължителното гласуване е реалната крачка в този политически момент да бъдат избегнати всички онези спекулации по изборния процес, ние бихме подкрепили. Иначе въпросът е достатъчно навреме да бъдат направени тези промени. Не виждам такава готовност от сега управляващите да я инициират в близките няколко седмици", каза Мерджанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?