БСП: Битката за Кърджали няма да е като за Сталинград

БСП: Битката за Кърджали няма да е като за Сталинград

БСП няма да превръща местните избори в Кърджали тази есен в “битка за Сталинград”. Такива мнения са се чули на първата сбирка на новоизбраното Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП във вторник. Решено е вътрешният министър Румен Петков в качеството си вече на редови член на бюрото да оглави работната група за коалиционната формула за участието на партията във вота. Ивелин Николов ръководи групата, която отговаря за предизборната програма на БСП.

Преди няколко дни председателят на БСП в Кърджали Милко Багдасаров обяви, че там се заформя мощна коалиция (с около 30 формации) на патриотична основа, чиято цел е да оспорва лидерското място на ДПС в града на предстоящия вот. Тогава Багдасаров обясни, че в широката коалиция вероятно ще влязат БСП, ГЕРБ, "Атака", СДС, ДСБ и куп други партии и сдружения. Представителите на някои от тях вече отрекоха подобна възможност, но на местно ниво е възродена идеята Кърджали да се сдобие отново с етнически българин за кмет след като през 2003 г. кандидатът на ДПС спечели със съкрушително мнозинство. То бе осигурено и със значителни подкрепления от български изселници в Турция, докарани с автобуси. На предстоящите местни избори обаче парламентът възнамерява да пресече изселническия вот чрез въвеждането на принципа за уседналост, изпробван на евровота през май. 

Новият председател на Националния предизборен център на БСП Евгени Узунов обясни след заседанието на ИБ, че все още не е решено как партията ще се яви на изборите в Кърджали. От изявлението му стана ясно, че социалистите пак са разпънати между лоялността към партията на Ахмед Доган, наложен за коалиционен партньор от президента Георги Първанов, и съпротивата на местните структури в райони със смесено население.

“Не бива да се върви към излишно етническо напрежение, без да се отстъпва от позиции, които местните структури там отстояват”, коментира Узунов. Той допълни, че до 20 юли трябва да се изготвят и дават предложения. Такъв е срокът, в който комисията на Румен Петков, известен като близък съмишленик на Първанов и Доган, трябва да излезе с коалиционната формула.

Оценките на издигнатите или подкрепени от БСП кметове на областните центрове ще бъдат утвърдени от ИБ, а на общините с над 30 000 жители - от Националния предизборен център. На останалите общини - от работни групи, уточни говорителят на БСП Ангел Найденов.

До края на юли партията ще даде оценка за досегашните си кметове, а до края на август или началното на септември ще има ясна ориентация за номиниране на нови. БСП ще реши дали да подкрепи сегашни свои кметове за нов мандат или да издига нови въз основа на това дали кандидатите са избираеми и какво са свършили досега.

Не виждам причина да не застанем зад кметове като бургаския и варненския, които са избирани вече два или три пъти, каза Ангел Найденов.

БСП има “сериозни организационни проблеми” в около 50 общини. Сред тях са Нова Загора, Ботевград, Пазарджик, Монтана, Самоков, Радомир.

Изпълнителното бюро е одобрило във вторник Димитър Дъбов за главен секретар.

Споделяне

Още по темата

Още от България