БСП бомбардира ГЕРБ с корупционни сигнали до прокуратурата

Според социалистите най-ефективната мярка срещу корупцията било е-управлението и затова нямало да се въведе

Атанас Зафиров, Иван Иванов, Весела Лечева и Филип Попов информират за корупционните сигнали срещу ГЕРБ. Сн. БГНЕС

БСП подгря предстоящия вот на недоверие срещу правителството със закана да внесе идната седмица в прокуратурата пет сигнала за корупция, в които били намесени знакови лица от ГЕРБ, както и нарушения в Министерството на отбраната. Социалистите, чиито управленски мандати също не са били еталон за антикорупция, искат оставката на правителството заради несправяне с корупцията и "паралелната държава".

По-рано тази седмица лидерът им Корнелия Нинова притопли стария скандал със слабостите на информационната система за акцизите на Агенция "Митници" (БАЦИС). След хакерски атаки към ключовата за приходните администрации ИТ система през 2016 г. по сигнал на държавните органи е възложен доклад на ДАНС, който констатира слабости, които позволяват източване на ДДС и ощетяват сериозно държавните приходи. Шефът на Агенция "Митници" Георги Костов докладва през ноември м.г. пред депутатите, че тези слабости са били преодолени още през 2016 г.

БСП настоява, че не били взети мерки за защита на митниците

На специална пресконференция в неделя депутатът от БСП Иван Иванов обаче заяви, че очакват отговори защо не са взети мерки за защита на системата.

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, а от БСП настояват да се разсекрети и доклад на приходната агенция по въпроса.

"От доклада на ДАНС е видно, че ако имам паролата за достъп до тази система, сега тук с чрез телефона си мога да изтрия три тира с цигари и ще изляза от тази зала милионер, без да има последствия за мен. Това се случва към днешна дата и не е противодействано срещу него", обяви Иван Иванов. 

ГЕРБ твърдят, че всички препоръки на ДАНС били изпълнени. 

Според доклад на финансовия министър Владислав Горанов, до края на април тази година ще бъде изградена и система за защита от зловреден код и пробиви в инфраструктурата на Агенция "Митници". В понеделник Горанов ще бъде изслушан от две комисии в парламента.

"Основният ни въпрос е защо освен двата доклада не е представено на депутатите и писмото на министър Владислав Горанов от януари 2018 г., в което той признава, че от 340 обекта само 40 са под контрол и Министерството на финансите не предприема никакви действия и няма резултатност от докладите на ДАНС. И към днешна дата по никакъв начин не е противодействано срещу това нерегламентирано влизане в системата", заяви Иван Иванов от БСП.

Става дума за източване на държавния бюджет чрез неплащане на акцизи, ДДС и мита, продължи той и попита защо премиерът Бойко Борисов досега не е предприел нищо.

Сигнали срещу кметове на ГЕРБ, срещу Цветанов и МО

БСП освен това заявиха, че внасят пет сигнала в прокуратурата. По думите на червения депутат Атанас Зафиров, първият е един от знаковите кметове на ГЕРБ, кметът на община Стамболийски Георги Мараджийски. Първата му работа е била да уволни 42-ма души и на тяхно място да назначи свои приближени.

Другият сигнал е срещу кмета на Тетевен – за безпринципни назначения без конкурси, нарушаване на правни норми, конфликт на интереси и др., продължи Зафиров. Следващата седмица ще продължим с внасяне на сигнали и за други подобни случаи в Шумен, Бургас, Септември и др., които имат общ знаменател управляват се от хора на ГЕРБ, каза той.

БСП атакува и Министерството на отбраната за нарушения и злоупотреби в охранителната му фирма МОБА. Смятахме, че прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме коригиращи действия, но, напротив, не стана нищо подобно, а само получихме смехотворно обяснение, каза Зафиров. Те осъществяват търговия с оръжие без да имат лицензи – за това ще внесем също сигнал, закани се той. По думите му фирмата "Партнер Консулт" в Дулово е вероятно свързана по адресна регистрация с фирма на бащата на един от евродепутатите от ГЕРБ и ставало въпрос за обществени поръчки за стотици хиляди левове.

Следващият сигнал касае зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, обяви Зафиров. Социалистите питат откъде, как, кога и при какви обстоятелства Цветанов като министър на вътрешните работи познава лице, вътрешно за бандата за отвличания "Наглите".

Покрай убийството на бизнесмена Петър Христов този месец стана известно, че той е помогнал за внезапния пробив в разследването срещу "Наглите", като е свързал разследващите с Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жертвите им. Преди да говори пред антимафиотите, обаче, Ихтиманския е имал среща в МВР с тогавашния министър Цветанов.

Тази тема касае морала и закона, коментира Атанас Зафиров.

Вотът на недоверие постигнал първата си цел – признание, че има корупция

По-рано в неделя съпартиецът му Георги Свиленски аказа пред БНР, че най-големият проблем на страната ни е корупцията. Откакто внесохме вота на недоверие, виждаме, че управляващите признават, че в България има корупция, каза той и обобщи: "Тоест, ние постигнахме първата цел - те да си признаят, че в България корупцията е на голямо ниво, на високо ниво, което пречи на функционирането на държавата...Те си признаха, че България е най-корумпираната държава. Хайде сега да видим какви мерки, какво направиха през тези 8 месеца, ако искат и през трите правителства, за да спрем тази корупция, която удушава държавата".

Той припомни, че преди няколко месеца, 83% от бизнеса твърдеше, че е подложен на корупция, а 79% от обществените поръчки са нагласени.

ГЕРБ не искали е-управление, за да продължи корупцията

"Най-ефективната мярка за борбата с корупцията е въвеждането на електронното управление. Изхарчени са 200 млн. лв, а резултатът от това е никакъв", отбеляза народният представител.

"Когато се въведе електронно управление- спира корупцията, спират обаче и гласовете, които ГЕРБ получава, благодарение на администрацията, която стои на гишетата", допълни той, обяснявайки защо, според БСП, правителството нямало да въведе е-управление.

Цветанов: Нашето правителство за пръв прави реална административна реформа

Електронното управление е един от акцентите в сегашния мандат и за първи път се говори за реална административна реформа, която да премахне т.нар. гише, да се спести време, да се ограничи корупцията и да станат по-прозрачни институциите, заяви по този повод Цветан Цветанов пред БНР.

Той подчерта, че ГЕРБ винаги е поемал много ясен ангажимент по отношение на борбата с организираната престъпност и корупцията: "Аз искам да бъдем малко по-градивни във всичко това, което правим през последните седмици и месеци, и се надявам, че и във вота на недоверие ще можем да изчистим всички тези спекулации, които се нанасят като лош имидж върху държавата. Много сме удовлетворени, че председателството ще ни даде една друга възможност, една друга оценка. Винаги, когато сме имали възможност да имаме управленски мандат, ние сме били с много ясна визия и с много ясен ангажимент, както в борбата с организираната престъпност, така също и срещу корупцията".

Вотът на недоверие е несъстоятелен

Според Цветанов вотът на недоверие е несъстоятелен. Той заяви, че ГЕРБ търсят решение на проблема с корупцията в страната чрез законодателството.

"Две години управление на БСП с премиер Орешарски ни доведоха дотам, че 2014 година, когато поехме страната, ние поехме страната, ние бяхме най-корумпираната държава – с 39% корупционен натиск и 29% корупционно действие. Само да припомня, че най-ниските нива на корупционен натиск и на корупция, точно в периода 2010 – 2011, когато действително имахме ясната основа, ясната цел и ясните стъпки, с които трябва да се движим. В момента това, което се случи с този вот на недоверие, аз смятам, че е  доста несъстоятелен. ГЕРБ търси решение за борбата с корупцията чрез законодателството. Ние сме убедени, че това е верният път към ограничаване на корупционните практики, още повече, че партията ни е пример за това как се реагира бързо и безкомпромисно при доказани случаи на корупция", каза Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България