БСП: Борисов да обяви пред Ердоган за неприемливи думите му за Кърджали

Във Варна започнаха да се събират участниците в срещата "ЕС-Турция", която се очертава напрегната

Борисов демонстрира добри отношения с Ердоган, сн. БГНЕС

С искане премиерът Бойко Борисов да обяви пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неприемливи думите му, че душевните граници на Турция включват и Кърждали, БСП подгря започващата в понеделник в Евксиноград среща "ЕС-Турция" под егидата на българското европредседателство

В неделя Националният съвет на БСП прие декларация за Деня на Тракия - 26 март. С нея социалистите настояват "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво", съобщиха от "Позитано" 20.

В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес.

"Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март", пише още в декларацията.

Членовете на НС на БСП са решили още да приемат поканата на Съюза на Тракийските дружества да се включат в отбелязването на Деня на Тракия. В декларацията си социалистите призовават още "да бъдем единни и единодушни в националните си приоритети, независимо от политическите си възгледи и пристрастия".

Насрочената за понеделник във Варна среща "ЕС-Турция" ще се проведе в условията на растящо напрежение между Анкара и Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че очаква срещата със смесени чувства, тъй като проблемите се увеличават, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че "пред нас стоят няколко сложни въпроса, включително за турските действия в Сирия".
 
"Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени", коментира от своя страна българският премиер, който е основният инициатор и защитник на срещата и мотор за нейната организация. По думите му срещата цели единствено запазване на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите.

Очаква се турският президент Реджеп Ердоган да поиска във Варна с ултимативен тон ЕС да превежда по-бързо средствата по споразумението, но Брюксел вече обясни, че те са за финансирането на конкретни програми, с чието изпълнение са свързани и плащанията.

Освен това по време на срещата европейските лидери, сред които и Борисов, ще трябва да поставят на масата пред Ердоган задълбочаващите се проблеми на Гърция и Кипър с Турция.

Борисов периодично защитава протурски позиции на европейско ниво, като аргументира това поведение с опасността мигрантската вълна да достигне България. За разлика от Гърция, България предаде безпроблемно на Турция издирвани нейни граждани по обвинения, че са участвали в опита за преврата.

Във Варна вече пристигат официалните лица за утрешната среща на върха Турция-ЕС. В морската ни столица са външният и военният министър на Турция, както и главният преговарящ по кандидатурата на южната ни съседка за членство в Европейския съюз, предаде БТА.

Премиерът Бойко Борисов също е пристигнал, а вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министър Лиляна Павлова се очакват в резиденция Евксиноград до края на деня.

Заради осигуряването на сигурността на президента Ердоган и на европейските лидери Юнкер и Туск, във Варна има командировани служители на МВР от цялата страна.

От понеделник следобед до 18.00 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици. От местното МВР увериха, че са взети мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и че варненци няма защо да се опасяват от блокиране на града.

Летището и резиденция "Ексиноград" също са със засилена охрана. Представителите на турските служби също са в града и работят заедно с Националната служба за охрана на България за осигуряване на безопасността на участниците в срещата.

Споделяне

Още по темата

Още от България