БСП: Борисов ще разследва сам себе си за "Грипен"-ите

Илияна Йотова обвини ГЕРБ, че търси конфронтация в обществото

БСП: Борисов ще разследва сам себе си за "Грипен"-ите

БСП и вицепрезидентът Илияна Йотова омаловажиха искането на ГЕРБ парламентарна комисия да разследва намесата на Румен Радев в избора какви изтребители да бъдат закупени и обвиниха управляващата партия в целенасочена атака срещу президента.

"Това искане изглежда като "Борисов 3" разследва "Борисов 2", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ комисията, която е извършила класирането на подадените оферти, е назначена от кабинета "Борисов 2" и неговият министър на отбраната Николай Ненчев.

По думите ѝ същата комисия по времето на служебния кабинет е взела това решение. Нинова уточни, че служебният кабинет не е взел окончателно решение, а е разгледал подреждането на офертите и е казал следващото правителство да реши.

"На 23 юни Бойко Борисов пред премиера на Швеция заявява, че започват преговори с "Грипен". Вчера обаче ГЕРБ обявяват, че искат анкетна комисия със съмнения за корупция и с намек за натиск от президента Румен Радев", заяви Нинова.

Според Корнелия Нинова обръщането в позицията на управляващите се дължи на изказването на държавния глава, че политическата класа няма воля да се бори с корупцията и че той поема инициативата и иска единен антикорупционен орган.

Тя каза, че БСП застава зад президента в тази му битка.

"Крайно време е политическите фигури, специалисти и професионалисти не само на думи, а с действия да доведат тази битка докрай", посочи Нинова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова от своя страна коментира лаконично, че има "усещането, че ГЕРБ се връща към онези години, в първия мандат на г-н Борисов , от който се надявах, че всички ние сме се отказали".

"Завръщане за един конфронтационен диалог и диалог, който цели противоречието в българското общество", каза Йотова, цитирана от бТВ.

Румен Радев участваше в подготовката на проекта за избор на нов тип изтребител още в качеството си на командващ Военновъздушните сили. След като стана президент, той периодично оказваше натиск на правителството бързо да сключи сделката, която се очаква да излезе около 1.5 млрд. лева.

Назначеното от Радев служебно правителство одобри класирането на подадените оферти, според което най-изгодна за България е покупката на изтребители "Грипен". Според работната група към МО, която анализира офертите, предложението на САЩ и Португалия за изтребители втора ръка Ф 16 въобще не отговаря на българските финансови изисквания и затова е декласирано.

Въпреки първоначалните заявления на премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов, че новият кабинет ще преразгледа проекта, в петък и двамата обявиха, че той е "предопределен" и започват преговори за покупката на нови изтребители.

В неделя обаче заместник- председателят на управляващата партия Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ иска "да провери с парламентарни механизми как се стигна до това решение и дали има постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно".

Цветанов поиска създаването на анкетна комисия в парламента, която да разследва всичко, свързано с избора на изтребители за българската армия. Освен това според Цветанов има "достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за купуването на шведски изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство".

Споделяне

Още по темата

Още от България