Изпревариха и Волен Сидеров

БСП: България да инициира отмяна на санкциите срещу Русия

Михаил Миков и Драгомир Стойнев

БСП настоява България да инициира в рамките на Европейския съюз отмяна на санкциите срещу Русия, наложени ѝ заради анексирането на Крим и пряката ѝ роля във въоръженото отцепване от Киев на значителна част от Източна Украйна.

За целта, както съобщиха от пресцентъра на партията в четвъртък, Парламентарната група на БСП Лява България е внесла в Народното събрание предложение за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна.

В документа, подписан от Михаил Миков, Кристиан Вигенин, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Жельо Бойчев, се настоявало Народното събрание да приеме решение в три основни направления.

Първото от тях е българският парламент да се обявят против разширяването на санкциите от страна на ЕС по отношение на Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС.

На второ място ПГ на БСП Лява България предлага НС да предложи на Министерския съвет да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС.

В третата част на решението, народните представители призовават за незабавна отмяна на забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. Като цел на предложението се посочва улесняването на междупарламентарния диалог между ЕС и Русия.

Социалистите аргументират предложението си с твърде спорното от фактологическа гледна точка твърдение, че политиката на санкции и контрасанкции е показала своята неефективност, не е допринесла за решаването на конфликта, а от санкциите страдали преди всичко гражданите на ЕС и Русия.

ПГ на БСП Лява България е категорична, че налице е необходимост от преосмисляне и преразглеждане на тази политика, както и полагане на усилия за възстановяване на двустранния диалог.

"България може да играе позитивна роля в този процес и инициативата следва да бъде на Народното събрание", пишат вносителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България