БСП: България е изкупителна жертва на Евросъюза

БСП: България е изкупителна жертва на Евросъюза

"България и Румъния са изкупителна жертва на процесите, които текат в Евросъюза". Така секретарят на БСП Антон Кутев коментира във вторник след заседанието на ИБ на БСП очакваните безпрецедентно остри доклади на Брюксел за несправянето на София с престъпността и корупцията. По отношение на Букурещ ЕК отправя критики, но не налага финансови санкции, както в българския случай.

Кутев даде да се разбере, че едва ли след публикуването на докладите ще се стигне до махането на министър, отговарящ за европрограми. "Ако при всеки критичен доклад си отива правителство, то всяка година ще трябва да избираме ново", тъй като всяка година ЕК прави такива доклади, заключи секретарят на БСП.

Тъй като обаче социалистите "съзнават проблемите" в държавата, Политическият съвет на тройната коалиция ще се събере през почивните дни на Банско. Там ще се изясняват "разнообразните" причини за проблемите и ще се набележат мерки за преодоляването им, каза Кутев.

"Голяма част от проблемите се намират в българската администрация, нужно е подобряване на комуникацията вътре в ЕС", коментира Кутев, като допълни, че със сигурност "има и проблеми от конюнктурна гледна точка вътре в ЕС". Това обаче не ни давало право да не се съобразяваме с докладите на ЕК и да набележим бързи мерки за справяне.

Секретарят на БСП повтори партийната позиция, че темата с евордокладите и спрените евросредства, се "истеризира", особено от опозицията, и че голяма част от изводите в доклада на ОЛАФ, който изтече неофициално в медиите миналата седмица и който подозира в тежки нарушения по САПАРД спонсор на кампанията на президента, касаят съдебната система и как тя функционира.

Кутев подчерта, че от страна на изпълнителната власт са били положени много усилия, включително и през последните дни, за да бъде смекчен тонът в докладите.

Запитан как трябва да действа Георги Първанов – дали да върне парите на спонсора си Людмил Стойков и да се разграничи от него, секретарят на БСП отговори, че това е личен избор и не е "наша работа да коментираме", а и държавният глава дал достатъчно интервюта в медиите, в които заявява, че "няма да има политически чадър" над нарушилите закона. По думите на Кутев докладът на ОЛАФ е "предизвикан от действията на вицепремиера Меглена Плугчиева".

Министърът на икономиката и енергетиката от БСП Петър Димитров каза по-рано пред бТВ, че "вероятно трябва да има и политическа отговорност".

"Най-радикалната форма за поемане на политическа отговорност е оставка..И ако се окаже, че голяма част от очакванията са прави, очевидно трябва да се направи анализ кой е стоял на върха на пирамидата и морално да има сили да си поеме отговорност", каза Димитров. Според него оставки у нас се подават трудно заради "голямото българско Аз".

Ако бъдат спрени парите по програма ФАР, отговорността трябва да се поеме от съответния ръководител, каза Димитров в отговор на въпрос. Очаква се да бъдат отнети акредитациите на две агенции по ФАР – към МРРБ и Министерството на финансите. Димитров не се ангажира означава ли това оставка на съответните министри Асен Гагаузов и Пламен Орешарски или на националния координатор по еврофондовете Димитър Ивановски, към който двамата прехвърлиха отговорността.

И вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин се учуди защо се правели драми от добре работещия механизъм на мониторинг и изготвяне на доклади от страна на ЕК. "Не разбирам тези драми от един полезен за България механизъм. Да, там не пишат само приятни за нас неща - че ние сме най-добрата държава, с перфектно функциониращ механизъм", коментира Калфин.

Той също отбеляза, че не вижда основания правителството да не изкара мандата си. "Мисля, че страната ни има интерес правителството да завърши мандата си", отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България