БСП честити Възкресение Христово на Велики четвъртък

Васил Антонов

Любопитен момент се разигра в четвъртък в пленарната зала на парламента. Тъй като заради предстоящия Великден депутатите се оттеглят във ваканция до 17 април, някои от парламентарните групи решиха да прочетат свои декларации от трибуната.

Безспорно най-запомняща се беше тази на БСП, след като от левицата решиха да честитят на гражданите Възкресение Христово на Велики четвъртък.

"Изконен е стремежът за възраждане и създаване на по-добри възможности за всички хора и всички страни. Нужно е ние, които водим народа, да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото и за мира между човеците. Светли да са Великденските празници за всички! Здраве и благополучие! Повече доброта и вяра в дните ни! Честито Възкресение Христово", пламенно зачете депутатът Васил Антонов.

"Сега сме в едни от най-важните дни на годината, в които може да се погрижим за душевността си. Това са дните от Страстната седмица, които напомнят за последната от житейския път на Христос на Земята. Редно е отново да разчетем посланията, отговаряйки си на въпросите: Защо Той изгони търговците от храма, които вместо в дом за молитва го бяха превърнали в тържище и намираме ли аналогия с храма, в който се намираме ние? Защо Юда продаде учителя си за 30 сребърника и по време на Тайната вечеря извърши предателство, като чрез целувка Го посочи на войниците?! Защо Христос понесе мъченията и болката, които получи от нас – хората, като отплата за мисията си да помага и да прави този свят по-добър и често с работата си не предизвикваме ли страдание, ние, често с работата си не предизвикваме ли болка на хората чрез последствията от нашите непремислени, а често премислени действия", се казваше още в декларацията на партията, наследила бившата БКП.

"Предателствата и продажбите са част от битието ни. Сякаш свикнахме с тях и ги отминаваме с лекота. Днес, Възкресението – житейското и библейското, не е само след смъртта. То е надежда, че след всяко зло идва добро, че след всяко страдание има радост, че всеки разкаял се получава прошка и втори шанс. На това ни учат православните ценности. Нека в делниците по-често се обръщаме към тях и ги следваме! Днес живеем в размирен свят. Световните и регионалните конфликти следват един след друг и са твърде близо до нас. Ние, съзнателно или не, чрез действие или бездействие, сме част от тях", добави депутатът Антонов.

Споделяне

Още от България