БСП държи на пълния депутатски имунитет

Валери Жаблянов, снимка БГНЕС

БСП няма да подкрепи ограничаването на депутатския имунитет, каза депутатът от БСП Валери Жаблянов в сряда пред бТВ. Според него защитата от наказателно преследване “гарантира парламентарният характер на републиката и не дава на изпълнителната власт да извършва произвол към представителите на народа".

В понеделник ГЕРБ обявиха, че ще инициират дебат за промени в конституция за ограничаване на депутатските имунитети. В момента срещу народните представители не могат да бъдат образувани наказателни дела за извършени престъпления от общ характер преди Народното събрание да се е произнесло по искането на главния прокурор.

Жаблянов обяснява, че след като управляващите искат такава промяна, то се готви промяна на политическия режим в държавата. "Няма безнаказаност на депутатите. Има редица случаи на свален имунитет, заведени дела - Бисеров е последният случай. Има си процедура", каза депутатът от левицата.

Жаблянов поиска оставка на ръководството на МВР, защото не се е справило със ситуацията в неделя в НАТФИЗ. "Трябваше да задържат Сидеров вечерта. Целта на театралната му постановка беше да се отклони вниманието от проблемите в изборите", каза още депутатът.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ МВР са се справили добре, изправени пред специфичен казус. "Те намериха законосъобразният баланс, но това се случи за сметка на цирка", каза народният представител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?