БСП държи отворена опция към АБВ с номинации на Огнян Герджиков за президент

Ако БСП играе сама, най-вероятно ще издигне Илияна Йотова. Засега Сакскобургготски не влизал в сметките

Огнян Герджиков, снимка: БГНЕС

Решението на структури на БСП да издигнат за президент бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков е ход, който би позволил съвместно явяване на президентските избори с БСП, казаха пред Mediapool източници от Изпълнителното бюро на партията. Герджиков всъщност е предложение на партията на Георги Първанов АБВ, но поради изискването на БСП тя да изглежда водещ фактор в процеса на лявото обединение, окончателната кандидатура ще е номинално излъчена от социалистите и евентуално подкрепена от други партньори.

Преди около две седмици, след вътрешнопартийно допитване, лидерът на БСП Корнелия Нинова започна преговори за обща кандидатура с АБВ и "Движение 21", които са далеч от финализиране и остават множество неизвестни. В същото време вървят номинации от структурите на трите партии, като при "Движение 21" общо взето няма колебания, тъй там безспорен фаворит е лидерът Татяна Дончева.

За БСП обаче е невъзможно да подкрепи не само председател на друга партия, но и кандидат на друга партия, твърдят социалисти. Най- предпочитани за червените структури са кандидатурите на Корнелия Нинова, на омбудсмана Мая Манолова (бивш депутат от БСП), евродепутата Илияна Йотова. Номиниран е също така депутатът от БСП Янаки Стоилов, както и бившият министър-председател Жан Виденов.

Запознати със ситуацията коментираха пред Mediapool, че ако БСП не се договори с АБВ и играе самостоятелно на президентските избори, най-вероятният ѝ кандидат ще е Илияна Йотова. При това положение обаче и АБВ ще яви със свой кандидат, както и "Движение 21", което би поставило левите гласоподаватели в ситуация да избират между трима кандидати. Затова нагласите към момента са да се потърси възможност за общи действия поне с АБВ, които междувременно са предложили като приемлив вариант кандидатурата на известния правист и царист проф. Огнян Герджиков.

Това, че някои червени структури са номинирали и бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, се коментира по-скоро като ход за отвличане на вниманието, тъй като царят не се ползва с голямо доверие в БСП, нито пък имало основания да се смята, че може да изкара приличен резултат, ако се съгласи да влезе в надпреварата. След мандата на НДСВ, в който Сакскобургготски беше министър-председател периодично в публичното пространство се прокрадват слухове, според които той ще се кандидатира за президент. 

Други излъчени от червените структури номинации – на зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин и на депутата от АБВ ген. Михо Михов, са жестове към АБВ, които създават и впечатление за желание за съвместни действия.

За БСП би бил добър вариант Илияна Йотова да е кандидат за президент, а Михо Михов – за вицепрезидент, твърдят социалисти.

По-късно през деня обаче пред БНР депутатът от АБВ каза, че не възнамерява да взема участие в президентските избори. Михов благодари за номинацията на членовете на БСП и повтори, че не не намира за нужно да влиза в президентската битка. 

"Ако към нас се присъединят някои от левите партии, с които разговаряме, то тогава ще им отстъпим мястото за вице, но такава опция изглежда твърде слабо вероятна", казват пък от тясното ръководство на БСП.

Номинацията си отказа и омбудсманът Мая Манолова. Тя отрече да се кандидатира за президент на този етап.

"Факт е, че постъпват предложения от граждански организации, от граждани, от младежки клубове, от пенсионерски, от партии, но в момента, както виждате, имам съвсем други ангажименти", заяви тя, цитирана от БНР. "Изобщо в момента това не е тема, с която се занимавам, така че помолих просто да не го правят", допълни още Манолова.

Конференциите на областните и общинските организации на БСП по издигане на номинациите приключват на 26 юли, вторник. Те ще бъдат обобщени на "Позитано" 20, а след традиционния социалистически събор на Бузлуджа в края на юли се очаква партията да излъчи своята кандидат-президентска двойка.

Към момента няма особен оптимизъм, че ще се стигне до съвместна кандидатура с партиите на Първанов и Дончева, а освен това недоверието между партията -майка и АБВ остава високо. В БСП продължават да смятат, че Първанов се опитва да скрои коварен номер на Корнелия Нинова, като я убеди да се кандидатура за президент и след като изгуби, да бъде принудена да отстъпи от лидерския пост на партията си, с което да даде на Първанов път да обединява БСП и АБВ.

Очаква се в петък Националният съвет на БСП да се събере на изнесено заседание в Габрово, но от преговорите с евентуалните партньори зависи дали тогава ще се гласува кандидат-президентската двойка. Програмата максимум на БСП беше двойката да бъде обявена на Бузлуджа, но това засега изглежда почти невъзможно.

В понеделник пред журналисти Нинова обясни, че до края на седмицата ще даде отговор дали БСП и АБВ ще имат обща кандидатура за държавен глава. 

Споделяне

Още по темата

Още от България