БСП дава държавния бюджет на Конституционния съд

Левицата атакува процедурата по приемането на закона

БСП дава държавния бюджет на Конституционния съд

Играта на нерви между БСП и ГЕПБ около приемането на държавния бюджет за следващата година продължава и след окончателното гласуване на закона. Часове след приемането на финансовия план на държавата от БСП обявиха, че ще го дадат на Конституционния съд. Причината е нарушение на процедурата по одобряването. Това бил и опит на левицата да се противопостави на поредния опит за неглижиране на Народното събрание.

Това обяви заместник-председателят на групата на "БСП за България" Жельо Бойчев на брифинг в парламента в петък. От левицата не смятат да се обръщат за помощ към президента с искане да наложи вето.

От ГЕРБ определиха хода на опозицията като "див популизъм" и отхвърлиха всички обвинения за нарушение на процедурите.

Спор за 1.1 млн. лева

Поводът БСП да поиска конституционният съд да се произнесе по процедурата по приемане на бюджета се оказа предложение на депутата от левицата Васил Антонов за отпускане на допълнителни 1.13 млн. лева за ремонт на храма "Св. Александър Невски" и за Зографския манастир в Атон. То първоначално беше прието на среднощното заседание на парламента в сряда, след като мина две гласувания. Това ядоса управляващите от ГЕРБ, защото парите не фигурират в рамката на гласуваните преди това общи приходи и разходи на държавата, тоест в чл. 1.

По предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ текстът бе отложен за четвъртък, въпреки че имаше направено предложение за прегласуване. В крайна сметка допълнителната сума беше отхвърлена, а министърът на финансите Владислав Горанов обеща да намери спорните средства.

"Вчера ни беше обяснено, че няма смисъл да се правят предложения по бюджета, защото щели да бъдат необвързани. Не може министър Горанов да налага волята си на Народното събрание", коментира в петък Бойчев.

Васил Антонов коментира, че се изземва власт от Народното събрание и се прави опит парламентът да бъде превърнат в мокър печат към министъра на финансите. Той определи като "демагогия" обещанието на Горанов да осигури пари за двата храма. Антонов обясни, че според него няма как средствата да бъдат отделени от бюджета на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, тъй като те едва покриват минималните заплати за всички храмове на всички вероизповедания. По думите му, ако средствата за ремонта на двата религиозни обекта бъдат отделени от това перо, то ще е за сметка на заплатите.

"Див популизъм"

"Става дума за див популизъм и нищо повече. Искам ясно и категорично да кажа, че приемането на законодателството е процедура и спазването на тази процедура така, както е разписана в закона", отговори задочно на БСП председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя от своя страна упрекна БСП в нарушение на процедурата. "Мястото, където се извършва промяна на законите, още повече това важи за промяна в Закона за държавния бюджет, който е много сложен и взаимообвързан, се случва в комисиите. Г-н Антонов не благоволи да дойде в комисията по бюджет, в която да защити своето предложение и да изложи своите аргументи. Ако това се беше случило и ние бяхме възприели неговото предложение, щяхме да изработим текста така, че той наистина да бъде резонен и приет в зала. Нещо повече – депутатите, които са членове на комисията по бюджет и финанси, не знаеха за какво става дума", обясни Стоянова. Тя добави, че нямало как при вече започнало приемане на бюджета на второ четене, текстът на Антонов да минава извънредно през бюджетната комисия, за да бъде отразен в окончателния закон.

Тя добави, че "се радва", че БСП ще дадат процедурата по приемане на бюджета на Конституционния съд, "за да стане ясно, че тук противоконституционност няма". "Последната воля на народните представители е тази, която решава нещата", коментира Стоянова. Тя все пак определи предложение за допълнителни средства за двата храма като "достойно за уважение, защото има много паметници на културата в България, които се нуждаят от финансиране, ремонт и поддръжка".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?