БСП дава здравните пакети на Конституционния съд

БСП дава здравните пакети на Конституционния съд

БСП подготвя искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на отделни текстове от Закона за здравното осигуряване, обяви във вторник лидерът на партията Михаил Миков.

Левицата се обяви против гласуваното окончателно от парламента миналата седмица разделяне на пакета с медицински услуги, покриван от Националната здравно-осигурителна каса на основен и допълнителен. Според социалистите това ще остави голям брой хора без достъп до здравни грижи.

Миков коментира във вторник, че според него с някои от приетите промени в закона
се нарушава равнопоставеността на гражданите, солидарният принцип и категоричната разпоредба на чл. 52 от конституцията, отнасящ се за правото на гражданите да ползват достъпна медицинска помощ и безплатно медицинско обслужване.

Одобреното разделяне на здравния пакет предвижда в основния да попаднат всички тежки и социално значими заболявания и тяхното лечение да е напълно финансирано от НЗОК. В допълнителния пакет трябва да попаднат болести, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. Финансовият ресурс за тях ще е ограничен, което означава, че за финансирано от НЗОК лечение ще се чака. Ако пациентът не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?