БСП деликатна по темата АЕЦ - ЕС

Лидерът на социалистите Сергей Станишев изненадващо прояви деликатност по любимата за БСП тема срещу затварянето на блокове в АЕЦ "Козлодуй". Това стана след среща на Станишев с посланиците на страните от Европейския съюз в България, на която присъства и ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.

След срещата Станишев заяви, цитиран от БНР, че сега е един от последните моменти правителството Сакскобургготски да постави пред европейските ни партньори "много деликатния" въпрос за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обаче трябва да стане по много разумен начин, без да се стига до конфронтация, подчерта лидерът на социалистите.

До този момент социалистическата партия последователно е проявявала гласовита и категорична позиция срещу срока за затваряне на малките блокове през 2006 г., договорен между българското правителство и ЕС в края на 2002-ра. От "Позитано"20 неведнъж публично са заявявали, че правителството трябва твърдо и категорично да отстоява българските интереси пред европейските партньори, които настояваха за този срок за затварянето на блоковете.

По инициатива на депутати от левицата решението на правителството, с което България пое ангажимента пред ЕС за блоковете, бе атакувано и пред Върховния административен съд. Магистратите отмениха решението, но до реална промяна на българската позиция така и не се стигна заради факта, че с нея България е поела международен ангажимент.

Наблюдатели коментираха видимото отстъпление в "меката" позиция, изразена днес от Станишев, с амбициите на БСП да спечели парламентарните избори догодина. Като евентуални следващи управляващи, още отсега социалистите трябва да демонстрират пред партньорите на България приемственост по основни проблеми, какъвто без съмнение е и този за малките блокове в АЕЦ "Козлодуй".

На срещата лидерът на БСП е информирал европосланиците, че левицата ще поиска дебати в парламента за хода на преговорите с ЕС. Причината е, че българското общество няма достатъчно информация за това какви действия предстоят вътре в страната и в икономиката във връзка с бъдещото ни членство в ЕС.

Според левицата, подходящата форма за получаване на тази информация е парламентарен дебат.

Станишев отново повтори позицията на БСП, че не е необходимо да се свиква Велико Народно събрание, за да се приемат необходимите за членството ни в ЕС промени в конституцията.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: