БСП допусна, че конфликтът Цветанов-Танов е за контрол над контрабандата

БСП допусна, че конфликтът Цветанов-Танов е за контрол над контрабандата
БСП допусна, че зад конфликта между вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов за постиженията от борбата с контрабандата,  всъщност стои битка за контрол над трафика на незаконни цигари. Това коментира в неделя пред БНТ депутатът на социалистическата партия Корнелия Нинова.

"Очевидно става въпрос за прехвърляне на отговорност, за бягство от отговорност. Не сме далеч от мисълта, че става въпрос за битка за овладяване на контрабандата между тях. Защото не може да има такъв ръст на контрабанда, без да се показва никакво действие за борба с това явление, ако не стои някакъв чадър над тези канали", коментира Нинова.

В подкрепа на тезата си тя припомни включването и на финансовият министър Симеон Дянков, който защити Танов и заяви, че той ще запази поста си. Същото обаче каза в събота и премиерът Бойко Борисов, който обяви кадрови промени в Агенция "Митници”, които нямало да засегнат Танов.

Борисов предположи, че търканията между Цветанов и Танов са се породили от неговото желание за бързо справяне с проблемите в митниците и по-специално контрабандата на цигари през гръцката и румънската граница.

Нинова отново повтори тезата си, че заради драстичното увеличение на акциза за тютюневите изделия, ръстът на контрабандата се е увеличил и в момента той е около 50 на сто от пазара. БСП дори предложи да се свали акциза, но Дянков категорично заяви, че той ще остане такъв до 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес