След дебат за Филип Кутев, изкуство, чорапогащи

БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха ветото върху Закона за МВР

"Задкулисието ме осъди на първа инстанция", реагира Цветанов на реплики за 4-годишната му присъда

Цветанов се жалва от осъдилото го на първа инстанция задкулисие. Сн.: БГНЕС

Макар и в разпад, управляващата коалиция БСП-ДПС плюс "Атака" демонстрира единство по набелязаните си приоритети, един от който е новият Закон за МВР. Въпреки бурната съпротива на ГЕРБ, мнозинството отхвърли в четвъртък президентското вето върху ключови текстове. Прегласуването на закона бе включено като първа точка от дневния ред на парламента по предложение на Красимир Янков (БСП), макар че преди ден отпадна.

Това стана, след като Бойко Борисов заплаши с "война" и "реваншизъм до дупка", подразнен, че управляващите не спазвали уговорката от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност – до приключването на дейността си 42-ото Народно събрание да се занимава само с приоритетни закони, по които има консенсус между отделните групи.

Управляващите преодоляха ветото на държавния глава със 126 гласа "за" срещу 74 "против". Обсъждането премина в обичайните подигравки и иронични подмятания към бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който пък отговаряше с познатото си обвинение, че управляващите обслужвали организираната престъпност.

"Българските полицаи трябва да усетят подкрепата на държавата зад гърба си", обяви от трибуната Димитър Димов ("Атака"), който през последната една година неведнъж влиза в схватки с униформени заедно с лидера си Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов.

Колежката му Магдалена Ташева директно атакува Цветанов, заявявайки, че е отвратена от "недопустимата демагогия от тази трибуна – човек с 6 апартамента, купени със спестяванията на тъща му, ни учи на морал".

"Това е недопустимо. Същият той има 4 дела. Докато държахте МВР, вицепремиерът ви стана ръководител на вашия предизборен щаб и всички дирекции на полицията в страната действаха като предизборни щабове на ГЕРБ", продължи Ташев, която иначе бе основно острие на "Атака" срещу настоящото ръководство на МВР заради политиката му спрямо бежанците.

"Задкулисието ме осъди на първа инстанция"

"Днешната политика на МВР е в услуга на организираната престъпност. Може би вие сте част от нея. Нека ви припомня операцията в Лясковец – това не е ли некомпетентност? Полицейщината е в момента. Ползвате МВР само за лични и бизнес интереси. Фалирахте министерството", реагира самият Цветанов.

Изказването му предизвика реплика от председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов (БСП), който напомни, че ексшефът на МВР наскоро бе осъден на 4 години затвор за престъпление срещу правосъдието, спирайки шест СРС-та, разрешени от съда.

"Току-що казахте, че съм част от организираната престъпност, но вие сте осъден на първа инстанция", иронично отбеляза Мерджанов, на което Цветанов отвърна: "Задкулисието ме осъди на първа инстанция. Знаем, че вие сте част от това задкулисие, от организираната престъпност".

От ГЕРБ се опитаха да вкарат и точката за промените в Наказателния кодекс (НК), която вчера беше оттеглена, но предложението им не беше прието.

"Днес, за пореден път, управляващото мнозинство не спази тази договорка, която имаше в рамките на вчерашния ден, внесохме отново предложението да се разгледа този законопроект (за НК – бел.ред.). Нашата цел беше именно да спестим на България поредната наказателна процедура, но и да чуем, какво е становището на останалите парламентарни групи именно по този важен и съществен въпрос – трябва ли да отпадне давността за престъпления, извършени по време на комунистическия режим. Мисля, че всички се досещате какъв беше отговорът днес на управляващото мнозинство, подкрепено от "Атака", коментира в кулоарите Красимир Ципов (ГЕРБ).

Законът е писан от "едни стари ченгета от ДС", изтъкна той: "Помните ли какъв беше слоганът на кампанията на БСП в рамките на предизборната кампания миналата година? Основният слоган беше "Да върнем България на хората". След една година управление е ясно едно – този слоган звучи "Да върнем България на хората от Държавна сигурност".

Филип Кутев, изкуство и чорапогащи

С размяната на реплики между Вежди Рашидов и Антон Кутев "дебатът" тотално се отплесна от основната си тема.

"Миналия път тук солистът на ансамбъл "Филип Кутев" и той се упражняваше на тази тема, той е специалист по всичко. Ще му дам на него един съвет и на вас също. Имаше един филм "Специалист по всичко"... И там имаше една реплика. Питат го за какво служат зъбите. И отговорът беше: за да си държи човек езика зад тях. Дръжте си езика, защото тук ще си позволя да защитя и Бойко Борисов, той винаги е бил професионален полицай. Никога не е завършвал "Изкуствознание" в Москва и не се е прехранвал от чорапогащи", заяви Рашидов.

В отговор червеният депутат Антон Кутев коментира: "Никога не съм подлагал на съмнение вашите художествени качества, въпреки че моето образование е "изкуствовед" и бих могъл да го направя качествено. Както крещите от мястото, не показвате културата на културен министър даже и на бивш. Искам да ви кажа, че Филип Кутев е човек, който почина през 80-те години. Повече от 30 години този човек го няма и ние всички говорим за него. Пожелавам ви 30-40 години след дългия ви живот хората да говорят за вас. Не се съизмервайте с Филип Кутев, малък сте за него".


Вежди Рашидов го репликира: "Нищо лошо за Филип Кутев, но вие не сте Филип Кутев, господин Кутев. Там е вашата драма".


Зам.-председателят на парламента Мая Манолова помоли изказванията да са по темата на дебата. "Говорим за МВР, не за изкуство", напомни тя. Тогава Рашидов попита дали може да си говорят за чорапогащи. Манолова го призова да се държи на висотата на трибуната, от която говори

Сред основните мотиви на Росен Плевнелиев да наложи вето на новия ЗМВР попадна драстичната идея на управляващите да отнемат правомощието на държавния глава да назначава с указ главния секретар на силовото ведомство, прехвърляйки го в компетенциите на Министерския съвет. Плевнелиев критикува и липсата на финансова обосновка за планираното увеличение на заплатите в системата и за регламентирането на извънредния и нощния труд.

Президентът се обяви и против премахването на конкурсите при кариерното развитие в МВР, въвеждането на т.нар. "извънщатни сътрудници" в по-малките населени места, ограничаването на правото на достъп до обществена информация, както и разделянето на досегашната Главна дирекция "Национална полиция" на "Криминална полиция" и "Охранителна полиция".

Споделяне

Още по темата

Още от България