Заради проблема с бежанците

БСП, ДПС и "Атака" поискаха президентът да свика КСНС заради бежанците

Според левицата Плевнелиев бил "слаб", Сидеров обеща да не пита за Халкидики

БСП, ДПС, Реформаторският блок и "Атака" призоваха по отделно и с различна мотивировка в четвъртък президента Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) заради бежанците, като използваха темата за взаимни политически обвинения.

От БСП обвиниха държавния глава в "пасивност, която показва неговата слабост", като депутатът Антон Кутев коментира, че Плевнелиев не е оценил важността на проблема и възможната роля на президентската институция в момента. Колегата му в БСП Жельо Бойчев коментира, че се очаква ситуацията "поне в близките месеци и следващата година да ескалира" и има реална заплаха броят на хората, търсещи закрила, да достигне десетки хиляди.

Лидерът на ДПС Лютви Местан в типичния си стил обяви, че "в парламентарната група на ДПС имаме силно очакване президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност".

Президентът Росен Плевнелиев нееднократно обяви, че е готов да свика заседание на КСНС, но няма да позволи той да стане арена на политическо противопоставяне. Последното заседание на КСНС бе провалено от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Самият Сидеров също призова за свикването на КСНС, като уточни, че президентът не трябва да се притеснява "от моите въпроси, аз няма да го питам дали е плащал кеш за имението в Халкидики".

"Няма да го питам по въпроси за именията и имотите му, ще го питам само по въпроси за бежанците и опасността за националната сигурност. Ето, казвам го пред националното радио, нека да не се страхува", каза Сидеров пред БНР.

Местан също коментира поведението на Сидеров в КСНС.

"Това съображение не трябва да бъде възпиращо за свикването на Консултативен съвет, защото ако това съображение е абсолютно, не бих искал да си мисля, че повече няма да има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност", заяви Местан.

Последното заседание на КСНС бе свикано от президента за реформите в сектора по сигурността и политическата криза след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но се провали. Още в началото му Сидеров се нахвърли към Плевнелиев с обвинения за "офшорни сметки" и провали изявлението му, с което традиционно се открива всеки КСНС в присъствието на медиите. Лидерът на единствената опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов пък демонстративно напусна веднага след изцепките на националиста.

Президентът (2001-2011) Георги Първанов коментира, че институциите нямат единна позиция, и също призова Плевнелиев да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност.

В същото време варненският областен управител Иван Великов поиска среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев във връзка с появилите се информации за възможното закриване на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР във Варна и ползването на сградния фонд за настаняване на бежанци от Сирия, за да разбере дали е взето такова решение.

Според Великов подобно решение ще предизвика напрежение сред хората от региона и града заради риска от повишаване на престъпността.

Допълнително може да се очаква отрицателен ефект върху туризма, който е основен икономически отрасъл.

Областният управител на Варненска област заяви, че не вижда логика да бъде закрита работеща структура, изградена неслучайно на стратегическо за страната място. Няма логика България да плаща санкции на ЕС, тъй като преждевременното закриване на намиращия се в школата сектор "Морска гранично-полицейска подготовка", изграден с европейски пари, ще доведе точно до това.

Преди ден ГЕРБ заподозря, че МВР ще превръща обучителни центрове в бежански лагери.

Бившият зам.-вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Веселин Вучков обяви, че става въпрос за сгради в Казанлък и Варна.

По-късно зам.-вътрешният министър Васил Маринов коментира, че въпросните центрове за обучение във Варна и Казанлък действително ще бъдат закрити, като курсантите оттам ще бъдат преместени в полицейската школа в Пазарджик. По думите му това обаче не се прави, за да се освободи място за бежанци, а заради недостиг от над 70 млн. лв. в бюджета на МВР за издръжка на учебните заведения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?