БСП, ДПС, РЗС и "Атака" заковаха 8% праг за коалициите

БСП, ДПС, РЗС и "Атака" заковаха 8% праг за коалициите

Социалистите не се вслушаха в апела на колегата си Георги Близнашки да не допускат "политическа репресия" с повишението на изборния праг и в сряда отхвърлиха президентското вето, с което бе върната спорната законодателна разпоредба.

След драматичен дебат, наситен със специални "благословии" на опозицията към партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост", 127 депутати от БСП, ДПС, РЗС, "Атака" (четирима) и независими (трима), парламентът окончателно закова изборната бариера за коалиции на 8%.

Опозиционните групи ОДС, ДСБ, "Напред" и съуправляващата НДСВ напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването. Царистите и десните събират подписи за внасяне в Конституционния съд на текстовете за мажоритарния вот и за високата бариера за коалиции. Според мнозинството обаче дори да има решение на съда, то ще е след изборите и няма да засегне резултата от вота, защото няма задна сила. 

В сряда против отхвърлянето на президентското вето гласуваха трима – Георги Близнашки от БСП и двама независими.

Близнашки: Да не нарушаваме правилата на честната игра

Преди това Близнашки се обърна с предварително подготвена реч към социалистите, призовавайки ги да ревизират повишената изборна бариера, защото "по своя замисъл и евентуални последици тя е едновременно политически некоректна и морално укорима".

Той заяви, че каченият от 4% на 8% изборен праг "нарушава правилата на честната игра, които правят възможна съвременната конституционна демокрация".

Нещо повече, продължи той, високата изборна бариера по своя замисъл и по своето предназначение не е нищо друго освен форма на политическа репресия.

БСП и ДПС заявиха още миналата седмица, че ще отхвърлят президентското вето върху поправката, инициирана от депутати на Ахмед Доган, но внесена официално от РЗС.

Близнашки заяви, че тази промяна ще компрометира демократичните постижения на парламентаризма досега и ще доведе до изкривено политическо представителство в следващия парламент.

Вярвам, че с моя глас "против" изразявам мнението на всички социалисти, които отстояват демократичните ценности и принципи, каза още Близнашки.

Според депутата, който е специалист по конституционно право, въвеждането на подобен праг е оправдан при заплаха от влизане на екстремистки партии в парламента, но в момента такава заплаха няма, а мярката цели единствено да разбие дясната опозиция.

Убеден съм, че моята партия БСП рано или късно и колкото по-рано, толкова по-добре, ще преразгледа позицията на днешното партийно ръководство и ще порицае взетото решение и произтичащото от него поведение, заяви Близнашки.

Той се обърна към своите другари от Коалиция за България като каза, че за мнозина от тях решението е морална и политическа драма, която те не са заслужили да изживеят в края на своя мандат.

Близнашки бе изпратен с ръкопляскания от цялата зала, когато призова колегите си социалисти да гласуват по съвест като се придържат към библейската максима, "че не трябва да причиняваме на другите това, което не искаме и те на нас да сторят".

Костов: Властта не ви е дадена, за да елиминирате демокрацията

Лидерът на ДСБ Иван Костов напомни на ДПС, че на изборите през 1997 г. и 2001 г. са се явявали в коалиция и са влизали в парламента съответно с изборен резултат от 7.6% и 7.45%. Ако тогавашните управляващи – първо БСП и после ОДС – са вдигнали бариерата, ДПС нямаше да съществува в момента като политическа партия, защото нямаше да е преодоляла тази бариера.

"Това трябва да го имат предвид от ДПС, като гласуват ветото на президента", каза Костов и добави: "Властта ви е дадена за друго – да елиминирате мафията, да стигнете до европейските пари, да решавате проблемите на народа, а не да елиминирате възможностите на демокрацията. Можете да бъдете сигурни, че никой в тези 20 години не е постигал преимущества с действия спрямо изборните правила. Вършите голямо нарушение".

"Каквото повикало, такова се обадило, казват тези, които не са демократи. Искам да ви уверя – никога и при никакви обстоятелства демократите няма да ви отвърнат със същото”, обърна се Костов към управляващите.

Шмекерии в последния момент

"За 20 години никой не си е позволил да прави такива шмекерии в последния момент. В този смисъл вие сте едно уникално мнозинство в този парламент. Оттук нататък основната цел на демократично мислещите хора ще има една цел – тази управляваща коалиция да бъде в опозиция”, заяви от трибуната лидерът на СДС Мартин Димитров.

РЗС – със смутена сексуалност и компаньонки на мнозинството

Депутатите от ДСБ, ОДС и "Напред" посветиха специално внимание и подобаваща реторика към друга "опозиционна" група – тази на Яне Янев, която, според тях, свърши мръсната работа на БСП и ДПС, внасяйки поправката за изборния праг.

Светослав Малинов от ДСБ заяви от трибуната, че РЗС са "компаньонки на мнозинството", а Любен Дилов – син от ПГ "Напред" се обърна към депутатите на Яне Янев с думите: "Вие сте хора със смутена сексуалност".

Колегата му Красимир Каракачанов реши да е още по-директен и каза, че за едни мъже е важно да имат гащи, а за други – да имат и нещо в гащите. Той поздрави депутата от БСП Георги Близнашки за мъжкото поведение, което, без съмнение, ще му коства много в партийно отношение.

В защита на двойно по-високата бариера се изказа съвносителят ѝ Димитър Абаджиев (РЗС), който отбеляза, че през последния месец се е надигнала истерия и цял "отечествен фронт начело с президента" срещу промените в законодателството. Той припомни тезата си, че 8-процентовата изборна бариера ще спре формирането на безпринципни коалиции.

Любен Дилов -син му каза, че тази позиция е лицемерна, тъй като коалицията на Янев ще се яви на изборите като партия с регистрацията на РЗС. Той описа действията на РЗС с поговорката "Ибрик има, вода няма" и добави, че повишеният изборен праг не решава никакъв проблем, тъй като смисълът на политическото представителство е в самото представителство.

Мартин Димитров от ОДС директно обяви Абаджиев за "ренегат", който е бивш член на две партии (СДС и ДСБ – бел.ред.), а сега обслужва три (БСП, ДПС, РЗС).

След успешното отхвърляне на президентското вето законът за избор на народни представители, с който се въвежда и вот за 31 мажоритарни депутати, предстои да бъде обнародван в "Държавен вестник".

Споделяне

Още по темата

Още от България