БСП: "Дрийм тийм" от "батко и братко" управлява и Габрово

ГЕРБ възложили на всички структури да търсят роднински назначения

Вицепремиерът Томислав Дончев, сн. БГНЕС

За да "улеснят Борисов", който преди ден обеща да сложи край на роднинските назначения, от БСП в четвъртък изнесоха нов "дрийм тийм" в Габрово. Като този път левицата направи връзка между местната власт в града и вицепремиера Томислав Дончев. В сложната схема, която социалистите разпространиха в Народното събрание, е намесен и бившият депутат и настоящ областен координатор на ГЕРБ Цветомир Михов.

По думите на Жельо Бойчев от БСП и депутатката на партията от Габрово Кристина Сидорова градът се управлява по модела "батко и братко".

Според тяхната информация братът на Томислав Дончев Момчил Дончев е назначен без конкурс от кмета на Габрово Таня Христова за управител на общинско звено "Озеленяване". На тази позиция той управлява бюджет от над 1 млн. лева.

Братът на областния координатор на ГЕРБ и бивш депутат от партията Цветомир Михов д-р Минко Михов взема няколко хиляди лева заплата като член на съвета на директорите МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в града, макар че от година и половина не работи там.

Кръстниците на кметицата Таня Христова Мария Недева и Момчил Недев пък са семейство, което също е в местната власт. Съпругата (Мария) е председател на Общинска и на Районна избирателна комисия, а съпругът ѝ (Момчил) - юрисконсулт в НЗОК и юрисконсулт по големи проекти. "Назначен е без конкурс от кметицата" обясни Содорова. Тя каза още, че сестра на зам.-кмета на Габрово и кадър на ГЕРБ Климент Кунев - Деница Ноева, ръководи отдел "Проекти и икономическо развитие" в общината.

Според още изнесени от депутата данни фирмата на Цветомир Михов, който сега е областен координатор на партията на Борисов, изпълнява всички обществени поръчки за поддръжка на автопарка на общинския пътнически транспорт и общинската фирма БКС. Съученичка на жена му е за зам.-областен управител на Габрово, а нейният съпруг е зам.-директор на областната дирекция на МВР. Изобщо едно семейство, което управлява областните структури в Габрово, обобщи Сидорова.

Според БСП единственото условие да работиш в община Габрово е да си член на ГЕРБ. По думите на Сидорова явно това бил начинът и за печелене на избиратели в общината.

"Надявам се премиерът Борисов ясно да покаже ще има ли върховенство на закона в страната ни, правила, които да важат за всички", заключи депутатът от левциата Жельо Бойчев.

За натиск след подаден сигнал съобщи депутатът Стоян Мирчев. След като вчера той "осветлил" в национален ефир същата схема, но за област Силистра, областният председател на БСП е бил директно заплашен от двама общински съветници, че до два месеца ще бъде "затрит".

От БСП обявиха, че вече имат 70 сигнала за роднински назначения и фирми, които получават обществени поръчки.

Малко по-късно на обвиненията реагира заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Ако Томислав Дончев беше назначил брат си, докато беше кмет на Габрово, щяхме да сме съгласни с всички твърдения на БСП, щяхме да вземем и отношение", коментира шефът на парламентарната група на управляващите.

"ГЕРБ се учреди през декември 2006 година. Всички хора в ПГ и тези, които станаха общински съветници, кметове преди това не се познаваха. Нормално е, когато станем приятели през тези 10 години някой да се обърне към друг да му стане кум“, посочи той, повтаряйки едно към едно изказването на Бойко Борисов от Варна вчера.

„Томислав Дончев не назначава в община Габрово. Сигурно трябва да се обади на брат си и да каже, понеже съм еди си какъв, трябва да напуснеш, това предлагат от БСП“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. "Ако бъде доказано, че има конфликт на интереси, ще вземем отношение. Не е необходимо някой друг да ни го казва“, заяви той.

Цветанов обясни, че на всички структури на ГЕРБ е възложено да се направи проверка за назначенията по места, "за да не използват опонентите ни това като аргумент".

"Ако има роднински назначения някъде, които са с някакво въздействие и е нарушен законът, те трябва да бъдат изчистени“, заяви той. Според него такива аргументи не могат да дадат управление. "Управлението го дават гражданите, те го дадоха за трети път на Бойко Борисов точно преди 6 месеца“, посочи Цветанов.

Направете си изводите къде са БСП, защо го правят и защо е тази изнервеност от тяхна страна“, коментира той.

По думите му социалистите искат да вкарат ГЕРБ в спирала и да отклонят партията от акцента на управлението - "Европейско председателство, среща на Борисов с балканските лидери, Западните Балкани стават приоритет“.

Освен това Цветанов заподозря сценарий на левицата, с който се цели "да се прави разкол между мен и Бойко Борисов".

"Имам го като сценарий, който подготвят. Ще го оставя запечатан. След 1 месец, когато този сценарий започне да се разиграва, мога да ви го покажа", каза Цветанов в кулоарите на парламента.

Във всяко ключово важно решение винаги сме взимали политическо решение и сме го съгласували винаги с Бойко Борисов, добави Цветанов. Според него някой иска да създаде усещане, че има бламиране на премиера, че "в парламентарната група правим нещо, което остава незабелязано от премиера".

"Този сценарий сме го слушали от 2008 година, когато се разбра, че ГЕРБ има потенциал да управлява. Тогава започнаха да говорят- Цветанов ще вземе партията на Борисов, Борисов ще изгони Цветанов от партията", припомни Цветан Цветанов. Той каза за пореден път, че няма никакво разминаване между позицията на парламентарната група (ПГ) и позицията на премиера. "Парламентарната група има своя живот, има и Министерски съвет, който също има своя управленски живот. Има разделение на властите", увери Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България