БСП е финансирана от Саддам, потвърди доклад на ЦРУ

Българската социалистическа партия фигурира в списъка на лицата, фирмите и организации от цял свят, които са получавали петролни подкупи от режима на Саддам Хюсеин, става ясно от разпространения доклад на ръководителя на Групата за наблюдение в Ирак (американския екип инспектори) Чарлс Дуелфър.

Ирак е положил сериозни усилия да избегне санкциите на ООН и е провеждал агресивна стратегия за вдигане на наложеното ембарго, която включвала и подкопаване на програмата на ООН "Петрол срещу храни", се посочва в доклада на ЦРУ, публикуван на уеб сайта на агенцията. Като част от доклада е приложен списък с имена на личности и държави, които са правили незаконен бизнес със Саддам, като целта на режима е била те да съдействат за отмяна на санкциите.

Дуелфър каза на изслушването пред комисията по въоръжените сили в американския Сенат в сряда, че Саддам Хюсеин е отклонил голяма част от спечелените по програмата на ООН "Петрол срещу храни" за военни цели.

В резултат на злоупотреби с програмата Саддам и неговото правителство успя да натрупа близо 11 милиарда долара чрез съмнителни сделки, заобикалящи санкциите, които бяха наложени първо през 1990 г. и бяха отменени след водената от САЩ инвазия преди година, се казва в доклада.

Единственият представител на ООН в списъка е Бенон Севан, ръководител на преустановената вече програма, през която са минали над 67 милиарда долара. Севан неколкократно отрече да е получавал ваучери.

Сред другите имена са това на президентката на Индонезия Мегавати Сукарнопутри, бившия френски министър на вътрешните работи Шарл Паскуа, руския националист Владимир Жириновски и неговата Либералнодемократическа партия, администрацията на руския президент, руското външно министерство, Украинската комунистическа партия и Украинската социалистическа партия, синът на ливанския президент Емил Лахуд и много други.

Агенция Франс прес пише,че дипломатите от посочените в доклада на Дуелфър страни са били приети във вторник в Държавния департамент, но съдържанието на разговорите не е било разкрито.

АФП посочва, че фирми от Сирия, Йордания, Ливан, Турция, Обединените арабски емирства и Йемен са помагали на Саддам Хюсеин да получи забранени стоки чрез тайни трансакции.

"Някои членки на Съвета за сигурност на ООН са нарушавали активно резолюциите, за които са гласували", каза за АФП високопоставен представител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен.

В момента текат разследвания на ООН, на иракското правителство и на американския Конгрес за нарушенията на програмата "Петрол срещу храни". Скандалът избухна през януари т.г., когато багдадски вестник публикува списък на физически лица, партии и фирми от цял свят, които са получавали петролни ваучери от Саддам Хюсеин в замяна на услуги за режима. Сред тях бяха посочени и българските социалисти, както и фирмата Аркбул ойл(АRCBUL OIL).

БСП е била финансирана от режима на Саддам

В публикувания списък БСП фигурира на две места - като Българска социалистическа партия и като Българска комунистическа партия, съответно в периодите 2001 - 2002 г. и 2002 - 2003 г. с ваучери за по 3 милиона барела петрол, като и двата пъти като фирмата, през която минават контрактите, е Машиноекспорт. За първия контракт в доклада на ЦРУ е посочено, че не е реализиран. По втория контракт са усвоени 1.025 млн. барела петрол.

Собственик на Машиноекспорт е оръжейният търговец и издател на в. Дума Петър Манджуков. За консултант по сделките е бил нает Захари Захариев, член на Висшия съвет на БСП, който е пътувал до Ирак.

В четвъртък парламентарната комисия "Петролгейт", образувана по-рано тази година да разследва твърденията за връзки на БСП с режима на Саддам Хюсеин, се събра на извънредно заседание и реши да изиска официално доклада на ЦРУ, който да бъде преведен на български, въпреки че докладът на Дуелфър е помесен в официалния сайт на ЦРУ (www. cia.gov).

Захари Захариев е дал показания пред комисията по-рано т.г. и е признал, че при посещението си в Ирак е през 2001 г. е представлявал интересите на Машиноекспорт, заяви пред репортери след заседанието на комисията зам.-председателят на парламента Асен Агов(ОДС).

Още при избухването на скандала БСП се разграничи от твърденията, че е финансирана от Саддам Хюсеин, като прехвърли отговорността за осъществяваните сделки на Захари Захариев.

Представителите на НДСВ, БСП и ДПС в комисията "Петролгейт" отказаха да бъде изслушан президентът Георги Първанов, който беше лидер на БСП до края на 2001 г. Междувременно Първанов също отрече за връзки на партията си с режима на Саддам, но поръча на подчинената му НРС да разследва твърденията. И НРС, и НСС отрекоха да имат информация за връзки на БСП с бившия иракски режим.

Изводът от публикувания доклад на ЦРУ, че БСП е пряко финансирана от режима на Саддам, заяви Агов в четвъртък. Защо разузнаването и контраразузнаването нямаха такива данни и ако са ги имали, защо са ги укрили, запита Агов, който се усъмни, че върху службите е оказан политически натиск.

"Саддам е плащал на френски лидери"

В статия под заглавие "Саддам е плащал на френски лидери" в. Вашингтон таймс, цитирайки огласения доклад, посочва, че бившият иракски диктатор е изплатил на френски правителствени служители, както и на бизнесмени и журналисти общо 1,78 милиарда долара. Целта на подкупа, платен чрез "Петрол срещу храни", е да се работи за свалянето на санкциите срещу Ирак и да се противостои на американската политика.

Според иракски разузнавателен доклад от 1992 г. посланикът на Ирак във Франция е изплатил през 1988 г. на Френската социалистическа партия един милион долара. Бившият вицепремиер Тарик Азиз свидетелствал, че лично възнаградил няколко французи.

Според вестника, цитиран от БТА, в доклада се посочват поименно бившият френски вътрешен министър Шарл Паскуа, получил ваучър за 11 милиона барела петрол, и шефа на петролната компания SOCO Патрик Можен, който се сдобил с ваучър за 13 милиона барела иракски петрол.

Френските петролни компании Total и SOCAP са получили ваучъри съответно за 105 милиона барела и 93 милиона барела иракски петрол. Обект на подкупи е бил и президентът Жак Ширак, чийто говорител и двама съветници са получили подаръци.

Тайни оръжейни доставки

В доклада се установява, че Ирак тайно е бил снабдяван с ракети и други военни стоки от Русия, Беларус, Китай, Северна Корея и Южна Корея, пише Вашингтон таймс. Незаконни доставки на стоки, използваеми за производството на оръжия за масово унищожение, са правели компании от Йордания, Индия, Франция, Италия, Румъния и Турция. В нарушение на ембаргото на Ирак са продавали конвенционални оръжейни технологии Китай, Йордания, Индия, Южна Корея, България, Украйна , Кипър, Египет, Ливан, Грузия, Франция, Полша, Сирия, Беларус, Северна Корея, бивша Югославия, Йемен, Русия, Румъния и Тайван, пише вестникът, цитирайки доклада.

Бившето иракско правителство сключвало сделки с фирми в Сирия, Йордания, Ливан, Турция, ОАЕ и Йемен за сдобиване със забранени оръжия. Публикуваните списъци показват колко петрол вероятно са получили лица, политически партии и фирми от над 40 страни, както и имената на компаниите-посредници.

ООН обяви, че е предала всички документи на разследващата комисия, оглавявана от Пол Волкър, бившият председател на американското Управление за федерален резерв на САЩ.

Секретни документи

Тези списъци, част от които бяха публикувани преди, са изготвени на базата на 13 секретни документа на бившия иракски вицепрезидент Таха Ясин Рамадан и бившия министър на петрола Амир Рашид.

Независимо потвърждение обаче няма. "Назоваваме тези лица и организации в интерес на прямотата, прозрачността и целостта", се казва в доклада и се добавя, че не се разследват или осъждат споменатите неиракски граждани.

Няколко американски фирми също са в списъка, но имената им не са разкрити по силата на закони за защита на личната информация.

В доклада се казва, че от петролните сделки с различни правителства Саддам е спечелил над 7,5 милиарда долара от началото на 90-те години до началото на войната през 2003 г.

Ирак е спечелил още 3 милиарда долара от рушвети и допълнителни такси за петролни и други схеми, се казва в доклада. Петролни компании били задължени да плащат допълнителни такси, които в края на 2000 г. стигнали до 25-50 цента за барел, казаха тогава източници от индустрията.

Великобритания и САЩ в крайна сметка спрели тази практика, като настояли цената на петрола по тази програма на ООН да бъде определяни със задна дата, така че да се елиминира завишението.

Американски петролни компании купували иракски суров петрол от посредници, а не толкова от самия Багдад. Но в средата на 2003 г. САЩ изразходвали вече 67 процента от иракския суров петрол, което ги прави най-големия купувач.

Споделяне

Още по темата

Още от България