БСП е категорично против конституцията на ГЕРБ

БСП е категорично против конституцията на ГЕРБ

БСП не подкрепя идеята на ГЕРБ за нова конституция, отказва да води разговори с управляващата партия и призовава за "категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна".

Това се разбира от становище на Изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на парламентарната група на партията, които призовават Националния съвет на социалистите да "приемат политическа позиция".

"Преди 30 години Великото Народно събрание имаше огромна представителност. В обсъждането на проекта за Конституция в него участваха едни от най-големите авторитети в българското общество. Паралелът със сегашните "творци" на конституционни идеи е красноречив и горчив", пише в него.

Социалистите припомнят още, че БСП е изиграла решаваща роля за създаване и приемане на действащата конституция, благодарение на която "се преодоляха не една и две политически кризи". "Заради всичко това ние заставаме в нейна защита", се посочва в становището.

"Призоваваме гражданите, в т.ч. социалистите и нашите симпатизанти, открито да изразяват своето недоволство, вкл. чрез още по-масово и активно включване в мирни протести и др. прояви, които да направят невъзможно посегателството срещу конституцията", пишат още Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група на социалистите.

По-рано във вторник социалистът Крум Зарков обяви, че "парламентарната група на левицата ще е единодушна" по въпроса с идеята на ГЕРБ. От думите му се разбира, че се очаква социалистите да не подкрепят законопроекта на партията на премиера Бойко Борисов. Ако наистина стане така, то е нужно всички останали партии и независимите депутати да подкрепят идеята, за да може тя да бъде приета с необходимите повече от 160 гласа.

Зарков подчерта, че проекта за конституция на ГЕРБ юридически все още не е внесен: "За да започнат да текат сроковете, законопроект за изменение на Конституция трябва да бъде внесен от 120 народни представители. По думите на премиера от вчера разбрахме, че те тепърва ще ги търсят".

"Конституцията на ГЕРБ е миш-маш"

Според него от партията на премиера Бойко Борисов не са посочили истинските мотиви за тези конституционни промени, а "те не са рестарт на държавата, а печелене на време и създаване на объркване в обществото".

"Само преди 3 дни министър-председателят обяви, че ВНС от 400 депутати ще остане с 280. Вчера в текста въобще няма ВНС. Толкова с подготовката на законопроекта - всичко е правено на крак. Това е една абсолютно безотговорна импровизация. Дълго време чудех какво управляващите имат предвид под "чупене на държавата", сега вече разбирам", каза депутатът.

По думите на Зарков разговори и дебат за промяна на конституцията трябва да има, но в условия на предизборна кампания, а не сега. "Да отидем на избори и всяка партия да представи своите виждания - как да се развива нашата държава и дали трябва да има промени в Конституцията", призова той.

"Няма промени, които предлагат ГЕРБ. ГЕРБ предлагат един миш-маш. Те самите са объркани, между изявлението на премиера и текста от вчера има разлики", обясни Зарков.

"Абсолютно опасно е да се заличи целият преамбюл със словосъчетания като социална държава и демократична държава, които осветяват цялата Конституция. Опасно е да се заличат думи като мир, свобода, солидарност, търпимост. Опасно е да се заличи и Великото народно събрание, защото означава, че пишете Конституция като на черна дъска и всяко следващо мнозинство може да я изтрива", каза той.

Зарков добави, че огромната част от предложенията на ГЕРБ не изискват нова Конституция, а промяна чрез обикновено Народно събрание. "Ако трябва въобще да има такава промяна, тя трябва да е много прецизна и да е в главата за съдебната власт - там, откъдето всичко тръгна и там, където ГЕРБ правят най-малко промени", посочи той.

Ето какво гласи становището на Изпълнителното бюро на БСП и на ръководството на парламентарната група на партията:

Повече от 40 дни в страната продължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искания за оставки на правителството, оглавявано от Бойко Борисов, на главния прокурор и за провеждане на предсрочни избори. БСП подкрепя тези искания, които се споделят от повечето български граждани.

В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетилетия - Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието от насъщните и неотложни проблеми, с които управлението не се справя. Вместо това, рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите и несправедливостта, на официалната и паралелната власт, които задушават индивидуалното развитие и просперитета на нацията.

Преди 30 години Великото Народно събрание имаше огромна представителност. В обсъждането на проекта за Конституция в него участваха едни от най-големите авторитети в българското общество. Паралелът със сегашните "творци" на конституционни идеи е красноречив и горчив. БСП е партията, която изигра решаваща роля за създаване и приемане на действащата Конституция.

Днес ние, българските социалисти категорично отстояваме развитието на България като република с парламентарно управление, рамката за изграждане на демократична, правова и социална държава. На основата на Конституцията се преодоляха не една и две политически кризи. Заради всичко това ние заставаме в нейна защита!

Ние знаем, че въпреки конституционните повели, в много случаи нито здравеопазването, нито образованието са безплатни, нито правото на труд е пълноценно гарантирано. Проблемът обаче не е в съдържанието на Конституцията, а в нейното изпълнение - по отношение на основните права и разделението на държавната власт. Управляващите действат на принципа - като не изпълняваме Конституцията - да я променим съобразно поведението си. Сега опасността е още по-голяма - отпращането на главата за основните права в края на предложения от ГЕРБ проект показва намерение за тяхно бъдещо орязване.

Необходимите промени в съдебната власт не могат да са алиби за предприетия от управляващите ход.

Предложението за уж нова Конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават.

Намираме се в решаващ за бъдещето на обществото и държавата момент: ще позволим ли на облагодетелствалите се в годините на прехода от държавен социализъм към капитализъм от олигархичен и компрадорски тип, основан на преразпределително-корупционни механизми, да утвърдят своята власт или хората на труда и на почтения бизнес ще се освободят от тези, които ги експлоатират и ограбват.

* * *

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и ръководството на Парламентарната група на "БСП за БЪЛГАРИЯ" изразяват становище:

· Не подкрепяме предложението на ГЕРБ и призоваваме за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление.

· Отхвърляме поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за "нова" Конституция.

· Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание.

· Призоваваме:

- гражданите, в т.ч. социалистите и нашите симпатизанти, открито да изразяват своето недоволство, вкл. чрез още по-масово и активно включване в мирни протести и др. прояви, които да направят невъзможно посегателството срещу Конституцията на Република България и приемането на решение за избор на ВНС в тази ситуация;

- парламентарните и извънпарламентарните партии, обществени организации и юристи да не търсят политически и други облаги с присъединяването си към зле скалъпената, лицемерна и опасна за стабилността на държавата и демокрацията конституционна инициатива;

- организациите на БСП и участниците в кампанията за избор на председател на партията да поставят на преден план актуалните проблеми на националната политика и проблемите на хората, заради които партията съществува.

На основата на това становище предлагаме Националният съвет на БСП и ПГ на "БСП за БЪЛГАРИЯ" да приемат политическа позиция. 

Споделяне

Още от България