БСП е против пенсионирането на учители в пенсионна възраст

Валери Жаблянов

БСП се обяви против решението на Министерството на образование за пенсионирането на директори и учители, които са навършили пенсионна възраст.

“Брадвата, която е наточена и която беше стоварена върху може би най-квалифицирания управленски състав на средното образование в България, е без прецедент. БСП ще предприеме всички възможни действия и мерки. Призоваваме за подкрепа българското учителство, което да се противопостави на административния и политически произвол в системата на образованието“, коментира в четвъртък депутатът Валери Жаблянов.

БСП за пореден път настоя да се отложи с една година прилагането на Закона за предучилищното и училищното образование.

Преди ден от министерството съобщиха, че ще обявят  конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната.

Конкурси ще има за 10 държавни училища в София-град, за 4 в Плевен, 3 в Пазарджик, по 2 във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по 1 в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково. В останалите области няма свободни места за директори на държавни училища.

Регионалните инспекторати по образование ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София – град – в 24 училища. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?