БСП е против пенсионната реформа на Калфин и внася своя

Корнелия Нинова, сн. БГНЕС

Парламентарната група на БСП няма да подкрепи предложената от кабинета пенсионна реформа, по която беше постигнато съгласие със социалните партньори и внася в Народното събрание свои алтернативни предложения. Това обяви в сряда в парламента зам.-председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова.

Предложенията на БСП не са нови и от левицата периодично ги лансират – замразяване на пенсионната възраст, възможност за ранно пенсиониране с намалена пенсия при недостигащи години.

Преди ден синдикатите започнаха поредица от срещи с парламентарно представените партии, за да осигурят подкрепа за внесената от кабинета пенсионна реформа. Те призоваха да няма политически заигравки с предложенията, по които бе постигнато съгласие със социалните партньори, но от БСП се обявиха против тях, макар в пакета да има сходство с техните идеи.

От БСП предлагат запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента – 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете и стаж – 35 г. за жените и 38 г. за мъжете.

"Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране - ако не ти стигнат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0.4% по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си", обясни Нинова. Почти същата възможност фигурира и в проекта за пенсионна реформа на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, но тя е само за хората, на които не им достигат до 12 месеца възраст.

БСП има сходно с Калфин предложение и за преизчисляването на размера на пенсиите. От левицата предлагат тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите да се увеличи от 1.1 на сто на 1.2 на сто. "Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10%", посочи Нинова. Във внесения от кабинета законопроект пък се предвижда от 1 януари 2017 година тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите да започне да се увеличава до достигането на 1.5 на сто.

От БСП предлагат още увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 2 пункта от 2016 година и за фонд "Безработица" от 1% на 2%.

Според изчисленията на социалистите с техните предложения приходната част на бюджета на НОИ ще нарасне с 920 млн. лева.

Нинова обясни, че в разходната част преизчисляването на пенсиите със завишен процент ще се увеличи с 800 млн. лева, а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв. и то само в първите години.

"Управляващите виждат единствено три възможности за преодоляване на огромната зависимост на пенсионната система от държавния бюджет, а именно: повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране; увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и затруднен достъп до пенсионната система на категорийните работници", коментира колегата ѝ Георги Гьоков.

Гьоков посочи като друг недостатък и предложението да се увеличи стажът за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд на 40 години за мъжете и 37 години за жените. Социалистите не приемат и намерението да се увеличи възрастта и стажът за пенсиониране и при първа и втора категория труд. "В условия на висока безработица, това решение не само отрязва достъпа на десетки хиляди души до пенсия, но и допълнително понижава доверието в пенсионната система”, заяви той.
_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?