БСП е против влизането на България в Пакта за миграция на ООН

ГЕРБ покани социалистите на обсъждане на 14 ноември

Корнелия Нинова

От БСП поискаха дебат за българската позиция по Пакта за миграция на ООН, а от ГЕРБ ги поканиха на обсъждането, организирано от ресорните парламентарни комисии, следващата седмица. Двете политически сили излязоха с декларации по темата от трибуната на Народното събрание.

Искаме премиерът да дойде и да обясни кой, кога и защо реши да присъедини България към този пакт, който не защитава българския национален интерес и европейските ценности, каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

Тя посочи, че Австрия е решила да не подписва пакта, същите мнения са изразили Унгария, Полша, Италия и редица други държави, а САЩ се оттеглят от пакта. Навсякъде в Европа тази тема се обсъжда, но както обикновено в България - не, всичко минава тихомълком, коментира Нинова.

Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция, прието по принцип през юли от всички 193 страни членки на ООН. Окончателното подписване на споразумението е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г.

Договорът не е правно задължаващ, но някои правителства се опасяват, че в бъдеще препоръките на договора ще станат част от международното право и се обявяват против текстовете в споразумението, които предвиждат членове на семействата на мигранти да пристигат от чужбина, мигрантите да получават образование и здравни услуги, както и да се преселват хора, които страдат от промените в климата.

В последните две години "БСП за България" си позволихме да плуваме срещу течението - трудно, изтощително, но очевидно полезно и очевидно пътят на Европа днес е в тази посока, коментира Нинова. Тя отбеляза, че са си позволили с много тежести и рискове да кажат дори на своето политическо семейство "Не" на мигрантите по климатични причини, "Не" на Истанбулската конвенция, "Не" на удължаването на санкциите срещу Русия.

Вчера Борисов се бил накарал на ЕНП и ми е малко странно, защото десет години той следва сляпо политиката на г-жа Меркел и на ЕНП, каза Нинова. Сега г-жа Меркел очевидно си тръгва и защо г-н Борисов леко да не се опита да вземе завой и да се скара на собственото си политическо семейство, коментира тя. По думите ѝ обаче този завой е много остър и изглежда е само на думи, защото с действия българското правителство подкрепя Пакта за миграция на ООН.

От ГЕРБ отговориха, че още няма решение на правителството по Пакта за миграция на ООН. До 1 декември Министерският съвет трябва да вземе решение за състава на българската делегация за Маракеш и за българската позиция по пакта, посочи Христо Гаджев от ГЕРБ. Той добави, че на 10 декември документът трябва да бъде гласуван в ООН. Гаджев съобщи, че на 14 ноември парламентарната комисия по външна политика и комисията по вътрешен ред и сигурност ще проведат дебат с ресорните министерства - МВР, МТСП, МВнР, за да се обсъди българската позиция.

Той изрази надежда БСП да участва в този дебат. Елате на дискусията, бъдете веднъж конструктивни, за да може все пак да излезем с национална позиция, призова Гаджев. По думите му пактът не е правно обвързващ. След евентуалното му приемане в Маракеш, следва да се продължи с резолюция на ООН, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?