БСП е слаба, предсрочни избори не се очакват

Коалицията между Националното движение Симеон Втори и преобладаващо етническото турско Движение за права и свободи е непопулярно и страда от сериозни вътрешни разногласия, пише в прогнозата си за България авторитетното издание Икономист Интелиджънс Юнит.

НДСВ се представи слабо на неотдавнашните местни избори, но опозиционната БСП също привлече по-малко от очакваните гласове. Това прави по-малка вероятността от предсрочни парламентарни избори през 2004 г., се посочва в анализа на британското издание, цитиран от БТА.

В центъра на политиката ще бъдат изпълнението на изискванията за членство в ЕС и завършването на редица приватизационни сделки.

Икономист Интелиджънс Юнит прогнозира, че през 2004 г. реалният растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) леко ще се забави - до 4,1 процента, но през 2005 г. отново ще се засили - до 4,5 на сто, под влияние на съживяването на външното търсене.

Инфлацията се очаква леко да нарасне, но основният проблем е дефицитът по текущата сметка, който силно се увеличи през 2003 г. Очаква се показателят постепенно да се понижи, но през 2005 г. все още ще е на ниво от около 6 процента от БВП.

Макар че спорът между ДПС и финансовия министър Милен Велчев за субсидиите за земеделието и за тютюневия сектор вече е уреден, той илюстрира продължаващите разногласия в управлението, е политическата прогноза на изданието.

Както се очакваше, кабинетът и МВФ постигнаха компромисно споразумение за бюджета за 2004 г. МВФ смекчи противопоставянето си на заложения за 2004 г. целеви дефицит от 0,7 на сто от БВП, но убеди правителството да балансира бюджета за 2003 г., вместо да отчете първоначално планирания дефицит от 0,5 процента от БВП. През 2004 г. ще бъдат направени извънбюджетни инвестиционни разходи, само ако дефицитът по текущата сметка спадне, според икономическата прогноза на изданието.

Заради поскъпването на хранителните стоки през ноември експертите на Икономист Интелиджънс Юнит са коригирали нагоре оценката си за инфлацията през 2003 г., както и прогнозата си за 2004 г. Изданието повишава и прогнозата си за притока на преки чуждестранни инвестиции след отчетените силни резултати за първите 9 месеца на 2003 г. и силното коригиране нагоре на данните за преките чужди инвестиции за 2002 г.

Споделяне

Още от Бизнес