БСП е срещу изваждането на ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация

Ще разговаряме с всички опозиционни групи в Народното събрание, за да се противопоставим на изваждането на ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация. Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на среща с работници от завода в Сопот в събота. ”Трябва да бъде спряна спешната приватизация на ВМЗ, защото тя само ще доведе предприятието до ликвидация”, каза Станишев.

Според него решението на управляващите да извадят завода от забранителния списък води до бърза приватизация със съкращаване на хора и БСП е против, защото това е бягство от отговорност, отбеляза той.

По-рано в събота министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира, че приватизацията на ВМЗ-Сопот е трябвало да стане пред  10 години. Според Добрев преди да бъде изповядвана сделката по приватизацията държавата може да разсрочи задълженията, които възлизат на 50-60 млн. лв., защото в противен случай, трудно ще се намери купувач за него.

”Държавата трябва да осигури поръчки за ВМЗ, тъй като това е нейно задължение в качеството ѝ на принципал на дружеството и това трябва да стане съвместно с мениджмънта на предприятието“, коментира Станишев.

Той напомни, че при предишното правителство са водени разговори и са постигнати договорки за бъдещи поръчки за завода, които да подсигурят неговата работа. От една страна френска фирма е поела ангажимент да инвестира във ВМЗ, като за тази цел се ремонтира цял цех в предприятието и се купиха машини. От друга стрaна - голяма германска фирма искаше да утилизира боеприпаси на площадката на ВМЗ. ”Това щеше да спаси ВМЗ, но ГЕРБ, идвайки на власт прекратиха тези договори. По наше време бяха възстановени и пазарите на ВМЗ в Алжир и Индия”, допълни Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?