БСП е свързана с контрабандисти на оръжие и петрол, обяви Т.Пейков

Има доказателства за връзки на БСП с контрабандисти на петрол и оръжие, търгували с арабски страни, с Русия и с Ирак, обяви депутатът от НДСВ Тошо Пейков.

Пряка е връзката между незаконната дейност, за която е получена политическа подкрепа, и финансирането на БСП, заяви депутатът, който член на временната комисия за проучване на твърденията за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин.

В отговор Сергей Станишев обвини Пейков и десницата, че се опитват да превърнат комисията "Петролгейт" в трибунал над БСП.

Бивш съветник на Виденов въртял контрабанда с оръжие и петрол

С нота посолството Великобритания в София е сигнализирало Външно министерство, че бившият съветник на Жан Виденов Атанас Самсарев е замесен в доставки на оръжие за Ирак и покупки на нефт в нарушение на ембаргото на ООН, обяви Тошо Пейков.

Самсарев отрича да е финансирал БСП
Атанас Самсарев се яви днес пред анкетната комисия и обяви, че е водил разговори с иракчани за комисионни при купуване на петрол, но до сключване на сделки не се стигнало и не е нарушавал ембаргото на Ирак. Запитан от Тошо Пейков дали е търгувал с оръжие, бизнесменът се подразни и отказа да отговори. Не съм нарушавал законите, категоричен бе бизнесменът.
още

Пейков показа пред журналисти нотата от британците за Самсарев от 12 април 2000 г., за да потвърди тезата си, че приближени до ръководството на БСП бивши посланици, служители на Държавна сигурност и други близки до ВС на БСП бизнесмени, са въртели бизнес в нарушение на ембаргото. Изводът му се базира на доклада на Национална служба "Сигурност". Той бе изготвен след проверка, наредена от президента Георги Първанов по публикациите в иракския в. Ал Мада, че когато е бил начело на партията - през 1998 г., Саддам Хюсеин им е дал 12 млн. барела петрол срещу подкрепа за режима му.

Дни след като МВР обяви, че няма данни български партии и граждани да са нарушавали петролното ембарго за Ирак, в медиите се появиха публикации, според които бившите български посланици в Сирия и Ливан Атанас Самсарев и Венцислав Кънев са основните фигури в доклада и аферата, свързана с финансирането на БСП от режима на Саддам. Срещу двамата дипломати било насочено и разследване на контраразузнаването по делото за обектова разработка (ДОР) "Кантора", регистрирано под номер 13651-01.

Тази разработка е започнала след като посолството на Великобритания уведомява Външно, че Самсарев е във връзка със сирийския бизнесмен Джамал Шалал, чието седалище е в Багдад. Според данните, сириецът е искал от Самсарев да достави резервни части за танкове Т-55 в Ирак. На своя ред Самсарев му изпратил оферта, получена от Русия, която Шалал трябвало да предостави на иракчаните.

Имаме информация, че Самсарев е уредил сделка за електронно въоръжение за Ирак и Либия, пишат британците. Споменават се и фирмите, чрез която той действа - "Сапфир" и "Елмаз 24". Подозренията са, че срещу доставки на оръжие и оборудване, българите получават суров петрол.

Самсарев е действал от името на БКП и на бившия премиер Жан Виденов, са изводите на депутата Пейков.

Той обяви, че Самсарев, който е бивш преводач от арабски на Тодор Живков, по-късно посланик в Сирия, заедно с Жан Виденов, чийто съветник е бил, и проф. Захари Захариев, сключвал сделки по програмата "Петрол срещу храни" за фирмата на Петър Манджуков, ще дадат обяснения пред анкетната комисия.

По-късно пред комисията бившият дипломат обяви, че не е финансирал БСП, но когато в чужбина го питали в коя партия членува, казвал че е социалист. Същите обяснения даваше и проф. Захариев. Самсарев отрече да е взимал комисионни и да е правил сделки с петрол, но потвърди, че е водил преговори.

Жан Виденов не се появи, но е изпратил писмо до депутатите.Той препоръчва първо да бъдат изслушани Георги Първанов и Сергей Станишев. Ал Мада визира периода след 1998 г., а Виденов се е отеглил от "Позитано" 20 през 1996 г.

Станишев е недоволен, че комисията действа мудно

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи изявленията на Пейков като фантасмагории.

Соцлидерът разкри опит на представители на десницата и на г-н Пейков да излязат извън темата на анкетната комисия и да я превърнат в трибунал над БСП.

"Това няма да стане", зарече се Станишев и добави, че през последните месеци се утвърдила практика парламентът да действа не чрез своите легитимни органи, а чрез редица временни комисии с не особено ясен мандат, какъвто е случая с тази комисия.

Румен Овчаров от БСП за пореден път обвини Тошо Пейков, че прави инсинуации.

Днес, когато парламентът реши да удължи срока на комисията "Петролгейт" с още два месеца, Овчаров каза, че тя се използва за дребни политически игрички от "някои хора, които непрекъснато сипят клевети по адрес на БСП, но данни за незаконно финансиране на БСП от Саддам Хюсеин няма и в двата доклада на спецслужбите".

Станишев пък заяви, че БСП няма от какво да се притеснява от работата на временната комисия. По повод удължаването на срока ѝ за работа, той коментира, че комисията работи изключително бавно, в това число и поради недостатъчна активност или сътрудничество на останалите държавни институции и удължаването било очаквано. Според него фактът, че комисията не разполага с легализиран превод на статията в иракския вестник "Ал Мада", не дава яснота какво проверява тя.

По повод предишни изявления на Пейков, социалистите поискаха НСС и НРС да разсекретят докладите си, за да се види, че са невинни. Към тях се присъедини и президентът Първанов, но НСС и НРС отказаха да оповестят съдържанието им под предлог, че ще издадат агентите си

Още от България