БСП е твърдо против съдебната и пенсионната реформа

Корнелия Нинова, снимка БГНЕС

БСП е твърдо против правителствените предложения за реформи на съдебната власт и пенсионната система. Партията няма да ги подкрепи, защото има собствени решения по тези въпроси. Това обяви в петък депутатът от БСП Корнелия Нинова пред бТВ. 

По отношение на съдебната реформа оценката на БСП е, че това е опит за политическа подмяна на персоналния състав на Висшия съдебен съвет. "Променяме закона и структурата, за да е повод за персонална промяна", коментира Нинова.

БСП е отхвърлила предложението нейният депутат Янаки Стоилов да оглави конституционната комисия, защото партията не споделя идеите на управляващите. "Не споделяме тези реформи, затова е недопустимо по процесуални причини да оглавим тази комисия", каза Нинова.

Според нея хората нямало да усетят промените в конституцията и даде за пример конфликта в Гърмен. Хората съвсем нищо няма да усетят, ако конституцията не бъде променена, но Нинова не отвори тема за това.

Депутатът от БСП даде пояснения и за поисканата преди ден от БСП оставка на правосъдния министър Христо Иванов. Според нея той е извършил сериозно нарушение като юрист и е злепоставил България в чужбина като е внесъл за ратификация засекретено споразумение, подписано между прокуратурата и Международния наказателен съд в Хага.

Според левицата документът не подлежи на ратификация и не е трябвало да бъде внесен, освен това депутатите не били запознати с текста му, който им бил преразказан. 

БСП е против пенсионната реформа, защото цели гилдии и политически партии не подкрепят плановете на правителството. Корнелия Нинова все пак призна, че вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е положил усилия да постигне подкрепа за промените в правилата за пенсиониране, но не бил успял.

Депутатът от БСП изтъкна, че кабинетът предлага невъзможни за изпълнение правила - осигурителен стаж от 40 г. и възраст от 65 г. "Това означава на 25 години да си започнал работа и да нямаш пропуснат ден", каза тя.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!