БСП е все по-разколебана за машинното гласуване, щяло да затруднява електората

На евроизборите новият начин за вот ще бъде тестван в различни населени места

БСП е все по-разколебана за машинното гласуване, щяло да затруднява електората

Управляващите от БСП са все по-разколебани за въвеждането на машинното гласуване, което да измести хартиения вот, научи Mediapool от партийни източници.

Левицата е разтревожена, че какъвто и вариант на машинно гласуване да бъде възприет в Изборния кодекс, "хората по селата" няма да се справят със сложната техника. "Ако ще се възприема такъв начин на вот, то задължително трябва да имаме копчета, а не тъч-скрийн или каквото и да е свързано с компютър, с който да работят избирателите", казаха пред Mediapool социалисти. Според тях, ако се въведе по-висока технология, избирателите им ще бъдат сериозно затруднени, а може да се стигне и до ограничаване на възможностите им за гласуване.

В партията са все по-скептични дори към поетапното въвеждане на машинно гласуване. В първоначалните обсъждания по новия изборен кодекс управляващите твърдяха, че паралелно с хартиеното гласуване ще се въведат и машини, а след "един-два избора" ще остане само електронният вот, за да няма манипулации с бюлетините.

Постепенно тази теза заглъхна и от БСП и ДПС започнаха да говорят само за "експериментално машинно гласуване".

В четвъртък в парламента Мая Манолова, председател на временната комисия, която изготви чернова за Изборен кодекс, заяви, че "експерименталният вот трябва да бъде тестван на евроизборите в различни секции - в големи и малки градове, и в такива, в които гласуват роми".

Манолова присъства на презентация на софтуер за електронно гласуване в Народното събрание. Представеният продукт бе на испанската софтуерна компания Scytl, която демонстрира система за електронно гласуване.

Манолова каза, че от фирмата сами са предложили да направят презентация, след като видели проекта на Изборен кодекс. И увери, че ако се стигне до въвеждане на машините, изборът на компания ще бъде направен с обществена поръчка, а окончателното решение ще е на ЦИК или на Министерския съвет.

В представената пред парламентаристите система се вкарва необходимата информация за кандидатите, избирателите, секциите. Когато избирателят влезе в секцията, получава картата и я поставя в четеца на машината. Тя се отключва и му дава възможност да направи своя избор, след което на екрана се появява въпрос за потвърждение. Тогава евентуално избирателят може да промени вота си.

След приключване на гласуването машината принтира и хартиена бюлетина, която се поставя в урната. Смарт картата може да се използва само веднъж и след гласуването се връща на комисията.


След края на изборния ден резултатите се "изваждат" от машината за гласуване, принтират се и се прилагат към протокола. При приключване на изборния ден трябва всички, които имат ключове за системата, заедно да извадят резултатите. Софтуерът позволява сигурност на всяка една стъпка и възможност да се проверява от независими източници.

По думите на представителите на компанията, това е един от най-сигурните софтуерни продукти за машинно гласуване и може да работи с всякаква техника – от специални устройства до компютри.

След края на презентацията Манолова заяви, че парламентарната група на БСП ще внесе окончателен проект за нов изборен кодекс следващата седмица.

По думите ѝ депутатите от левицата са открили някои пропуски в черновата и са нанесли корекции в методиката за изчисляване на изборните резултати, правилата за работата на социологическите агенции в избирателните секции и други. Тя отказа повече подробности.

Комисията завърши работа преди месец, като създаде чернова, върху която отделните парламентарни групи нанасят поправки. Освен от БСП и от ДПС обявиха, че ще внесат свой проект, но все още не е ясно кога.

Споделяне

Още по темата

Още от България