БСП: Герджиков превръща парламента в помощен орган на кабинета

Левицата обвини председателя на парламента Огнян Герджиков, че превръща Народното събрание в помощен орган на кабинета като пази премиера Симеон Сакскобургготски от парламентарен контрол.

Мнозинството превръща парламента в стряха, която пази премиера и правителството не само от бури, но и от обикновени ветрове, обявиха в декларация от Коалиция за България.

Левицата реагира срещу полаганите извънредни усилия от ръководството на Народното събрание полага да защитава министър-председателя от парламентарен контрол. Така се нарушава конституцията и правилника на Народното събрание, напомниха от левицата.

Депутатът от БСП Иво Атанасов обяви от трибуната на парламента, че от началото на мандата на кабинета "Сакскобургготски" от общо 150 отправени актуални въпроси са върнати 97 - т.е. 65 на сто. Той сравни тази статистика с тази от времето на предишното управление и посочи, че върнатите въпроси към бившия премиер Иван Костов са само 35 процента.

През 2001 г. са отклонени 38 % от въпросите към премиера, през 2002 - 62 процента, а през 2003-та - 71%. С увеличаване на проблемите нараства и стремежът той да бъде укриван вместо да отговоря, е заключението на лявата опозиция.

Според левицата премиерът отговаря на въпроси, които са удобни за правителството или пък са с положителен ефект, но когато те засягат големите проблеми на България - той се крие.

Ако се анализират отговорите на министър-председателя, може да се направи изводът, че той отговаря на въпроси, отнасящи се не само до общата политика на правителството, но от всякакво естество, стига обаче тези въпроси да са удобни, каза заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България. Така премиерът изопачава основния смисъл на контрола и го свежда до информативна дейност по отделни позитивни моменти в работата на правителството, смята Иво Атанасов. Друга тема е начинът, по който премиерът се държи в редките случаи, когато се явява тук и чете шаблонни думи, написани от друг, добави той.

Въпросите, свързани с членството на България в НАТО, преговорите за присъединяването ни към ЕС и кризата в Ирак, които предполагат по-голяма отговорност на Народното събрание за правителствената политика, обявиха от левицата.

Отправените питания към премиера се отклоняват с оправдание, че те са от компетенцията на ресорни министри, се казва в декларацията. Левицата напомни обаче, че Министерски съвет е колективен орган, но министър-председателят води общата политика и носи отговорност за нея според чл. 108 от конституцията. Освен това, не отделният министър, а Министерски съвет ръководи външната политика, отбелязват от левицата и смятат, че премиерът трябва да отговаря на въпроси, свързани с външната политика и кризата в Ирак.

В последните седмици БСП направи няколко неуспешни опита да извика за изслушване Симеон по ситуацията в Ирак и възможностите за изтегляне на нашия контингент, но управляващите отхвърляха искането им.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?