БСП гласува срещу колаборация с ГЕРБ: Нинова печели с 81.5% прекия вот за лидер

БСП гласува срещу колаборация с ГЕРБ: Нинова печели с 81.5% прекия вот за лидер

Корнелия Нинова спечели безапелационно втори мандат начело на БСП с 81.5 процента от гласовете първия пряк избор за лидер на партията. Основният ѝ конкурент Кирил Добрев финишира с 14.9%.

Резултатите бяха обявени в неделя от Централната избирателна комисия на БСП при преброяване на 100% от подадените гласове.

80 236 са социалистите, имащи право на глас, според списъците, предадени от местните организации на БСП. От тях са гласували 53807 или 67.1%. За да е валиден изборът, в него трябва да участват повече от половината членове на БСП. Недействителните гласове са 788.

Преценено е, че всички жалби за нарушения са несъществени и не влияят на изборния резултат. Те обаче ще бъдат предадени на общинските ръководства на БСП и на Контролната комисия в партията, заяви шефът на червената ЦИК Емил Войнов.

Предстои да се обработят протоколите от общинските и районните комисии, както и от секционните, за да има тройно въвеждане на резултатите и да бъдат окончателно ясни в понеделник.

"Социалистите показаха с активността си, че желаят те да избират, че от техния глас зависи нещо. Показахме, че сме наистина демократична партия, която се допитва и от гласа на членовете ѝ зависи как да се развива бъдещето ѝ", коментира Войнов.

Кандидатите за лидерския пост първоначално бяха петима: Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев, Георги Тодоров, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков. Тодоров обаче се оттегли от участие в изборите, а Жаблянов и Янков призоваха за бойкот.

Нинова бе смятана за фаворит от самото начало, тъй като е харесвана от редовите членове на партията, макар и да е в конфликт с редица представители на червения елит. Зам.председателят и организационен секретар на партията Кирил Добрев бе възприеман като кандидата на ГЕРБ и Делян Пеевски в битката за овладяване на втората политическа сила. Победата на Нинова означава, че мнозинството социалисти подкрепят политическия ѝ курс срещу колаборация с ГЕРБ.

Решението за пряк избор на председател на партията беше взето от конгреса на БСП през 2017 г., по предложение на самата Корнелия Нинова като стъпка към демократизация на партията.

Точният брой на имащите право на глас бе обявен заедно с изборния резултат

Провеждането на самия избор обаче отново засили вътрешното напрежение, включително защото до последно не бе обявен точният брой на партийните членове с право на глас, което е ключово за легитимността на вота. Ето защо изчисляването на избирателната активност със сигурност ще бъде атакуваноот вътрешната опозиция на Нинова.

Нейните опоненти Валери Жаблянов и Красимир Янков призоваха в последните дни преди вота социалистите да не участват в него, което бе парадоксално, тъй като това означаваше да не гласуват и за самите тях. Самата Нинова агитираше съппратийците си да участват в изборите, независимо за кого ще гласуват.

Според шефа на червената ЦИК организацията на вота била перфектна.

"Изборът беше честен, ЦИК създаде равни условия за всички кандидати, те имаха застъпници във всяка секция, изборите бяха прозрачни за медиите, каза Емил Войнов. БСП организира едни показни избори, които могат да бъдат еталон и за националните", допълни той.

В първия пряк вот за Нинова гласуваха 43 228 от социалистите. Кирил Добрев остава далеч зад нея със 7914 гласа. Красимир Янков е получил подкрепа от 1118 души или 2.1%. За Валери Жаблянов са гласували 759 души или 1.4%.

Получени са над 50 жалби, обявиха от червената ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции.

За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

Въпреки убедителната победа на Нинова, едва ли може да се очаква консолидация на партията, тъй като лагерите остават разделени.

Миков: Обикновените социалисти повярваха, че Нинова е спасителка от ГЕРБ

"Не гласувах и смятам, че този избор създава повече проблеми на БСП, отколкото решава", коментира в неделя пред БНР бившият лидер на БСП Михаил Миков, който поздрави Корнелия Нинова с избора ѝ за втори мандат.

По думите му разделението в партията е достигнало много високи равнища:

"За Нинова са гласували половината от членовете, другата половина не е гласувала за нея. Такъв начин на избор засилва вътрешните разделения и то не по политически причини, защото става дума за състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания".

Според него личният стил на Нинова, изразяващ се във висок тон, е спечелил, но не дава алтернатива, каквато е необходима на обществото.

По думите му "набедената опозиция в БСП" никога не е била за съюз с ГЕРБ и припомни, че те са консолидирали гласове, с които Нинова е била избрана за председател на социалистите още първия път.

"Обикновените социалисти повярваха на това, че Нинова е спасителката от ГЕРБ. Сега предстои по-трудното", каза Миков.

Симов: Никакво съучастие към властта на мутрите

Категоричната победа на Корнелия Нинова разрушава един основен мит, който "придворните" медии се опитваха да насадят в съзнанието на хората, че в БСП тече някакво драматично разцепление, заяви червеният депутат Александър Симов в неделя пред БНТ.

С този резултат социалистите показаха две неща - първо, че прекият избор е реформа, която всички искат. И второ, че в БСП няма никакви колебания, никакви различия, никакви бури, смята той.

БСП демонстрира изключителна мобилизация във времена, когато цъфтят лидерски партии, които буквално извращават идеята за демокрация, БСП се оказа гръбнакът на българската демокрация, подчерта Александър Симов.

При този избор се сблъскаха две тенденции в БСП - едната казва БСП да бъде по-консенсусна партия, да търси начин да се договаря, другата линия, която социалистите потвърдиха, е още от 2016 - никаква колаборация с ГЕРБ.

"Никакво съучастие на властта на мутрите, тая престъпна шайка, която е обхванала държавата като раков тумор. Смятрам, че това е политика, която се изплаща", заяви депутатът от левицата и припомни, че няколкократно са били отправяни оферти към БСП да съучаства в тази власт.

След 30 години преход държавата е абсолютно блокирала, тъй като на власт е буквално криминалният контингент, те овладяха абсолютно всички структури - това е ситуация, в която не само че развитие е невъзможно, невъзможно е дори да мислим за бъдеще, каза Александър Симов. Заехме правилната позиция, но не се опитваме да ги яхаме по никакъв начин, тъй като тук каузата не е партийна, партийните каузи ще се появят, когато отидем на избори, добави той.

Бойко Борисов може да се учи от БСП на честни избори

"Социалистите показаха, че могат – без пари, без заплати, без професионално назначена изборна администрация- да проведат един честен избор. Те се събраха, на добра воля и по собствена инициатива, гласуваха, агитираха и направиха един европейски и демократичен избор. Г-н Борисов може да гледа и да се учи от вчерашния ден и, дай Боже, някой ден неговата партия да стигне до това ниво- членовете да избират, а не той сам да се самоназначава", каза депутатът от БСП Георги Свиленски пред бТВ.

Подчерта, че в изборния ден не е имало нито манипулации, нито грубости, нито контролиран или купен вот, а само – социалисти избират социалисти: "Те са си дали живота за тази партия и е обида към тях да се твърди, че вотът е по някакъв начин манипулиран. Още по-лошо е, че тези обвинения идваха от някои от кандидатите за председател."

"Г-н Добрев, г-н Жаблянов и г-н Янков са на първо място социалисти и от днешния ден ще започнем всички заедно да работим за това- БСП да победи на следващите парламентарни избори", завърши оптимистично Свиленски.

В изборния ден, чиято дата съвпадна с битката при Маратон през 490 г. пр н.е., Нинова се оприличи на маратонец, спасил гръцката демокрация:Политиката е маратонско бягане–изисква постоянство и издръжливост.Ние,българските социалисти,в последните4години бяхме постоянни в битката с мафията".

"Прилича ми малко като в казармата,където получавах заповеди да копая от оградата до обед.В случая,ние гласуваме от сутринта,докато изберем председател",коментира Кирил Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България