БСП готова да обсъди с ОДС вот на недоверие към премиера

Коалиция за България е готова да участва в консултации ако ОДС внесе вот на недоверие срещу Симеон Сакскобургготски заради изявленията му, че е премиер само на гласувалите за него, а не на всички български граждани. Министър - председателят освен това посъветва несъгласните с него да си "променят чипа".

В неделя партия Демократи за силна България заявиха, че по този начин Симеон безцеремонно е пренебрегнал Конституцията и настояха за парламентарна санкция, като не изключиха вот на недоверие.

Ще определим нашата политическа позиция на заседание на Изпълнителното бюро, на парламентарната група и на Политически консултативен съвет на Коалиция за България, заяви Станишев в понеделник.

Като опозиционна парламентарна група Коалиция за България има ясно отношение към правителството и мнозинството. Не виждам никакво основание да ги крепим в Народното събрание, посочи Станишев.

Според него думите на премиера са скандални, тъй като третират избирателите, които не са гласували за НДСВ, като второ качество граждани. Изказването на Сакскобургготски показва, че това правителство се държи като партийно, каквото поведение демонстрираше и кабинетът на Иван Костов, смята лидерът на БСП.

Същевременно той добави, че инициативата на ОДС за вот на недоверие цели предизборен политически ефект.

По време на насрочените за вторник консултации с НДСВ за бюджет 2005 БСП ще отстоява позициите на Националното сдружение на общините. Увеличаване на капиталовите разходи, издръжката на общинската администрация и детските градини, нов приходоизточник на мястото на отпадналия пътен данък и данък наследство, са ангажиментите на държавата, които трябва да залегнат в бюджета за догодина, е общата позиция на сдружението и БСП.

Още от България