БСП готова да сезира КС при успех на закона за партиите в парламента

БСП се закани да сезира Конституционния съд за Закона за политическите партии, ако текстът бъде прегласуван след наложеното президентско вето. Това е последната възможност за социалистите да отложат закона преди предстоящия парламентарен вот това лято.

Основната причина за отпора на социалистите е текстът, с който се забранява преотдаването на партийните помещения. В момента БСП е отдала доста от помещенията си, които държавата отпуска за партийни цели, и те се ползват за кръчми и кебапчийници. Ако текстът влезе в сила, социалистите ще трябва да прекратят договорите и да платят неустойки на частниците - наематели.

Официалният им мотив обаче е съвсем различен. Той е свързан с върнатия от Първанов текст за пререгистрацията на партиите, който поставяше в неравностойно положение формациите извън Народното събрание. Те трябваше наново да се регистрират в съда преди изборите, доказвайки 5000 реални членове, а парламентарните партии бяха освободени от това задължение.

Мотивите на президентското вето върху този текст бяха приети от парламента.

Новият вариант, гласуван миналата седмица в комисията на Емил Кошлуков, обаче съдържа нова неравнопоставеност. Този път тя е спрямо партиите, чиито имена са близки или преповтарят с тирета названието на политическа формация, която се е регистрирала преди тях. Те ще трябва до два месеца след приемането на закона за политическите партии не само да си сменят името, но и да се регистрират наново в съда, доказвайки 5000 реални партийни членове, за да участват на изборите.

Именно тази нова неравнопоставеност ще използват като мотив пред КС социалистите. Заради задължението за преименуване и пререгистрация, някои партии може и да не успеят да се явят на изборите, обясниха загрижено червени депутати.

Ако сезират съда само за тази разпоредба, до произнасянето му законът остава да действа. Не е сигурно и как ще се произнесе КС, коментира скептично член на жълтото ръководство.

Четин Казак от ДПС пък припомни, че разпоредбите на КС не важат с обратна дата и той просто може да стопира върнатите текстове, но останалата част от закона ще остане в сила. Само трябва да намерим за какво да се хванем и за други текстове и ще сезираме съда за целия закон, отговориха от БСП. Въпреки че няма срок, в който КС да даде решението си, социалистите са уверени, че това ще стане преди изборите.

Нововремецът Борислав Цеков изрази убеденост, че намеренията на БСП ще претърпят пълно фиаско, защото приетото в комисията задължение за преименуване няма да мине в пленарна зала. Така ще отпадне основанието им за атака на закона.

Според Цеков, депутатите ще гласуват вариант, според който за участие в изборите всички партии ще се задължат само да предоставят списък с 5000 членове в ЦИК.

Споделяне

Още от България