БСП готова на разговори със СДС и ДСБ за кметове в София

БСП готова на разговори със СДС и ДСБ за кметове в София

Не се изключват разговори със СДС и ДСБ за издигане на районни кметове в София, както и подкрепа на такива кандидати при евентуален балотаж. Това заяви във вторник Катя Николова, зам.-председател на Националния предизборен център на БСП след заседание на Изпълнителното бюро.

“Съгласно приетата формула от градската организация се даде възможност и за районните кметове, и за столичен кмет да се водят разговори с центристки и дясноцентристки партии”, обясни Николова, която е и зам.-председател на градския съвет на БСП в София.

Тя посочи, че с представители на СДС и ДСБ били водени някакви разговори за районните кметове, но те били в “сурова фаза”. Николова не уточни точно за кои райони и за кои кандидати става дума.

Номинациите на БСП за районни кметове ще са готови в първата седмица на септември, засега е взето решение за 12 кандидати. Столичните райони са 24 и досега техните кметове се назначаваха, но според новите промени в закона ще се избират.

ГЕРБ възнамерява да кандидатира от своята листа някои досегашни районни кметове, както и общински съветници, каза във вторник формалният лидер на партията Цветан Цветанов. Той не спомена имена, защото обсъждането продължава. В листата на ГЕРБ най-вероятно ще влязат съветници от малки партии като ССД и “Демократи за София”, вече преминали в лагера на ГЕРБ. Настоящите районни кметове са излъчени от СДС, ССД, “Гергьовден” и други по-малки партии, формирали предишното “дясно мнозинство”.

Червени клубове издигат Бриго Аспарухов

Зам.-шефът на червения предизборен щаб не пожела да коментира докъде са стигнали с определянето на кандидатура срещу Бойко Борисов, определен от БСП – София за основен противник на местния вот.

Катя Николова уточни, че освен досега спряганите, има и нови имена. Запитана от Mediapool за бившия шеф на НРС и депутат от БСП Бриго Аспарухов, тя отговори, че за него са постъпили предложения от различни клубове. Те обаче не са обсъждани в градската организация. Не е обсъждана и подкрепа за треньора на националния отбор по баскетбол Константин (Тити) Папазов, който в понеделник обяви, че ще играе срещу Бойко Борисов и е номиниран от Демократическата партия.

ГЕРБ работи за ДПС в Кърджали

Секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев коментира, че след като ГЕРБ излизат със самостоятелна кандидатура в Кърджали, работят за ДПС, тъй като провалят евентуален общ кандидат, за какъвто преговаря гражданско сдружение “За Кърджали”. В него влизат различни партии и организации, които ще провеждат първични избори за излъчване на общия кандидат. Досега номинираните са четирима.

До 5-6 септември БСП ще мисли какъв ще е ходът им в Кърджали, тъй като местната организация участва в сдружение “За Кърджали”. В него са още ДСБ, ССД, БЗНС-НС и Политическият клуб "Тракия", а на първоначалния етап и “Атака”.

Шефът на червения предизборен център каза, че във Враца и в Ямбол има опасност от появата на повече от една лява кандидатура. Във вторник ИБ реши да подкрепи кандидатурата на Илиян Илиев за кмет на Монтана, и за следващ мандат - на Иван Марков в Чипровци и на Пенка Пенкова в Лом.

Споделяне

Още по темата

Още от България