БСП готви референдум и зове за нови договаряне за АЕЦ

Докато в Брюксел текат финалните разговори по затваряне на 3 от последните пет преговорни глави между България и ЕС, в София социалистите отново поискаха кабинетът да възобнови преговорите за АЕЦ"Козлодуй", като отвори вече затворената глава "Енергетика".

В четвъртък, след среща с депутата Гордън Адам, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че България има шансове да предоговори сроковете за затварянето на 3-ти и 4-ти реактори в Козлодуй. Затова БСП ще настоява правителството да възобнови преговорите с Брюксел по вече затворената глава "Енергетика".

Не приемаме тезата на правителството, че трябва да избираме между членството в ЕС и АЕЦ, каза зам.председателят на партията Румен Овчаров. Той добави, че няма нито един експертен въпрос по безопасността на двата малки реактора, на който да не е отговорено в българска полза и че проблемът вече е само политически.

Вчера евродепутатът призова българският кабинет да поиска от Брюксел преразглеждане на споразумението за предсрочното затваряне на двата реактора през 2006 г. В отговор и правителственият говорител Димитър Цонев, и главният преговарящ с ЕС министър Меглена Кунева препоръчаха евродепутатите -защитници на българската АЕЦ да насочат усилията си в убеждаване на своите собствени правителства, че блоковете са безопасни. Днес вицепремиерът Пламен Панайотов добави, че до момента няма нито един сигнал от официалните институции в Брюксел или страните членки на ЕС за промяна в позицията им. Според нея, малките блокове в българската АЕЦ имат конструктивен проблем за безопасността им, който не може да бъде отстранен на разумна цена.

Преди по-малко от половин година се провали и опитът за пробив в европозицията чрез Европейския парламент в Страсбург. Предложението европарламентът да призове Европейската комисия към по-балансиран подход по темата АЕЦ с България бе отхвърлено при гласуването от болшинството евродепутати.

Преди месец, на излизане от среща с посланиците на страните членки на ЕС, лидерът на левицата Станишев се изказа доста по-меко по темата АЕЦ. Той призова правителството да намери "деликатен" подход в разговорите по темата с европейските партньори, който да не забавя преговорния процес на страната.

Вчера президентът Първанов отново разкритикува сегашното и предходното правителства, че прибързано са се съгласили да затворят предсрочно двата реактора в АЕЦ. За пореден път държавният глава призова колегите си от страните членки на ЕС "да не наказват българското общество заради грешки на неговите управляващи". Първанов вече се пробва неуспешно да убеди президентите в страните от ЕС да сменят позицията си за българската АЕЦ, изпращайки им писмо в края на 2002 г., на което нямаше отзвук.

Също днес от левицата обявиха, че вече са събрали 64 депутатски подписа под искането да се проведе референдум за съдбата на 3 и 4 блок. За да се гласува искане за референдум от парламента, са необходими поне 60 депутатски подписа.

За допитването до народа са се обявили депутати от бившата група на НИЕ, които инициираха събирането на подписи, левицата, Новото време, БЗНС НС. Има и подписи на парламентаристи от групата на НДСВ.

Въпросът засега е формулиран така: "Съгласни ли сте 3 и 4 блок да бъдат затворени преди присъединяването на България към ЕС и преди изтичането на определения им лиценз?".

Споделяне

Още от Бизнес