БСП и АБВ издигнаха ген. Румен Радев за президент

Без изненада БСП и АБВ се обединиха около президентската номинация на командира на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, чието освобождаване от поста междувременно бе гласувано от правителството, а в последствие и потвърдено с издаването на президентски указ.

Ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов на съвместната пресконференция с лидера на БСП Корнелия Нинова във вторник. Срещата продължи около два часа в отсъствието на третия поканен партньор – "Движение 21" на Татяна Дончева, която преди ден се оттегли от преговорите, заявявавайки, че мачът е продаден в полза на бъдещ съюз БСП-ГЕРБ.

Оттук нататък предстои ръководствата на БСП и АБВ да одобрят формално президентската кандидатура на Румен Радев.

Корнелия Нинова заяви, че останалите номинирани от структурите на БСП, които са дали съгласие да участват в надпреварата, са отпаднали. От страна на БСП бяха издигнати Илияна Йотова, Мая Манолова, Янаки Стоилов, проф. Румен Гечев, Михаил Миков, ген. Румен Радев, Таско Ерменков и Марио Райков.

Евентуалната кандидатура на бившия депутат от БСП и настоящ омбудсман Мая Манолова предизвика вътрешен трус в партията. Манолова се оказа втора след Нинова по номинации, но така и не получи статута на фаворит. Както се разбра, Нинова е предпочела ген. Радев, който пък се ползва с подкрепата на Първанов и дава възможност двете партии да се обединят около единна кандидатура.

БСП и АБВ ще участват в президентските избори като коалиция. По думите на Първанов, има други партии, които не биха сключили споразумение с БСП или АБВ, но пък ще работят за кандидат-президента Радев, поради което ще се сключи паралелна мрежа от коалиционни споразумения.

След конфликтите в БСП около пропадналата номинация на Мая Манолова членовете на Изпълнителното бюро Юрий Асланов и Костадин Паскалев, обвинени, че работят за нейната кандидатура и срещу кандидата на Нинова ген. Радев, са подали оставки. Нинова обаче увери, че тези оставки няма да бъдат приети от Националния съвет на партията.

"Двете партии се доближаваме до възможната кандидатура на ген. Румен Радев. Това не приключва въпроса. Ще проведем Национален съвет, на който ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване всичките кандидатури. Окончателното решение в БСП ще бъде на Националния съвет на партията, където ще се направи гласуване и ще имаме решение. Днес с АБВ имаме обши позиции и по формулата на участие, която е коалиция от партии”, заяви на брифинга Корнелия Нинова.

Първанов от своя страна изигра театъра с компромиса, направен от АБВ в името на общата номинация. АБВ бяха издигнали неговата президентска кандидатура и тази на заместника му Ивайло Калфин, за които Нинова предупреди в самото начало, че са неприемливи за БСП. В крайна сметка обаче Първанов отново получи кандидата, който искаше – ген. Румен Радев, който обаче бе формално номиниран от структури на БСП и лично от Нинова.

"Направихме своите компромиси, както е редно в едни преговори, водени от доброто желание да имаме силна, убедителна кандидатура, от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури - моята и на Ивайло Калфин, защото сме убедени, че кандидатурата на ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори", заяви Първанов.

Той прибави и още "един компромис" към останалите. По думите му логично би било след като ген. Радев бил издигнат от БСП, вицепрезидентът да е от АБВ, но партията му нямало да се възползва от това. А и било нормално кандидатът за президент да участва в избора на своето вице.

Нинова и Първанов отхвърлиха обвинението на Татяна Дончева, че Радев е номинация на лобито на оръжейните търговци. Бившият президент обясни, че предизборната кампания ще бъде тежка, а лидерът на БСП каза, че няма да влиза в "мръсни обвинения" в стила на Дончева.

Социалистката обясни, че Радев е получил много номинации от организациите на партията, но не отговори на обвиненията, че генералът от ВВС всъщност е непознат в БСП. Самата Нинова обаче преди дни каза, че рапортът за напускане на Радев на Военновъздушните сили няма нищо общо с обсъжданата му номинация за кандидат-президент.

Според руското издание "Правда" мотивът за рапорта на Радев е, че "съвместната охрана на българското въздушно пространство е по-унизителна дори от Ньойския договор".

Още по темата
Още от България