БСП и "Атака" поискаха временна комисия за срещата Плевнелиев-ЕВН

Предложение парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да проучи срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на австрийската компания ЕВН Щефан Шишковиц, състояла се във Виена в края на март, без да е предварително обявена като част от официалната президентска визита, внесоха от БСП и "Атака" в сряда в Народното събрание. Искането е за проучване дейността електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии.

 

"Внесохме искането за разследване на президента, избран с измама, и по–точно на неговите съмнителни контакти с личности, които са на най-високи ръководни постове в трите ЕРП-та", каза пред журналисти депутатът от "Атака" Димитър Димов, независимо че Плевнелиев се е срещнал само с представител на ЕВН като разговорът е бил организиран на място по искане на австрийската компания и допълнително включен в графика на визитата.

 

Макар от президентството да обявиха, че това е нормална практика, държавният глава бе обвинен от редица медии в тайни срещи и задкулисни уговорки с дружеството, срещу което у нас е открита процедура за отнемане на лиценза заради прихванати плащания към държавната НЕК заради нейни дългове към ЕВН.

 

Според Димов тази временна комисия трябва да се сформира още след празниците и да бъде оглавена от човек от "Атака", за да се покаже, че "президентът прави срещи, които се укриват от българските граждани и не е ясно какво договаря там."

 

В отговор от ЕВН изразиха "дълбокото си безпокойство от факта, че нормалната практика на срещи между представители на държавата и бизнеса, използвана в цял свят, се счита за незаконна в България". Компанията отново посочи, че срещата между Плевнелиев и Шишковиц е била организирана ад хок, по инициатива на EВН като е била използвана възможността държавният глава да бъде информиран за позицията на компанията по възникналия казус с некомпенсираните разходи за зелена енергия. В разговора Шишковиц е изразил и тревогата на EВН за регулаторната среда в България.

 

"Трудностите, породени от този казус, са причина ръководството на ЕВН активно да търси диалог с всички заинтересовани страни с цел да получи възможността да представи позицията на компанията", пише в съобщение на австрийското дружество.

 

В него се посочва още, че като един от най-големите инвеститори в страната през последните 10 години ръководството на ЕВН е провело множество срещи с различни висши държавни представители, включително с президенти, премиери и министри в правителството, както и с председатели на парламентарни комисии, народни представители. "Тези срещи винаги са имали работен характер и са били насочени към постигането на конструктивен и плодотворен диалог с държавните институции.", допълват от ЕВН.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?