БСП и "Атака" съзряха диктатура в решението за изгонване в кулоарите на обиждащ депутат

Остър спор в парламента предизвика гласуването на текста в правилника на работата му, според който председателят на народното събрание ще може да отстранява до три заседания депутат, който е оскърбил премиера, министрите или друг орган на държавната власт. Досега санкциите бяха само за обиди на президента и Народното събрание и разширяването на обсега на наказанията предизвика бурната реакция на представители на БСП и на "Атака".

Като антидемократичен текст, който връщал парламента "във времето на Стамболийски и Фердинанд" и показвал "абсолютно погазване на Конституцията", определи санкцията лидерът на БСП Михаил Миков. Той допълни, че народните представители по Конституция не са наказателно отговорни за изказаните от тях мнения и предложението на ГЕРБ за разширяването на санкциите за обида показвало "крайния болшевишки манталитет", който се налагал в 43-ото НС.

Съпартийката му Мая Манолова заяви, че с текста се посяга на правото на народните представители да осъществяват парламентарен контрол. "Какво трябва да кажа на министър, който откровено изопачава истината?", попита тя.

"Това означава, че по начина, по който се развиват отношенията ни с г-жа Цачева, аз ще прекарам този парламент в парламентарния кулоар", оплака се Манолова.

Според Таско Ерменков, с приетите текстове се ограничава правото на критично мнение към изпълнителни органи в държавата.

Когато управляваш, е нормално да има реакция срещу теб, за да не се самозабравяш, констатира Десислав Чуколов от "Атака". Тук сме дошли да си казваме истината в очите, допълни той.

Форма на диктатура съзря пък колегата му Николай Александров в приетите текстове. Той обясни, че ако премиерът отиде в пленарна зала и оскърби народните представители, като каже, че те са "хрантутници", нямало да последва нищо.

След като в крайна сметка този текст бе приет, от БСП се заканиха да дадат правилника в Конституционния съд,

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?