БСП и "Атака" си правят кампания на гърба на президента и ЕРП-тата

Липса на кворум и прекъснато заседание в първия следпразничен работен ден на парламента

БСП и "Атака" си правят кампания на гърба на президента и ЕРП-тата

Предизборният популизъм окончателно превзе дневния ред на парламента, който едва събра кворум в първия работен ден след дългото депутатско "ваканцуване" и заседанието му в сряда бе прекъснато поради липсата на 121 души в залата. Въпреки това на следващия ден работата на НС няма да започне с недогласувания закон за МВР, който според управляващите е много важен, а с дискусия за създаване на анкетна комисия, която да проучва всички факти и обстоятелства около среща на президента Росен Плевнелиев с висш представител на енергийното дружество ЕВН.

 

Предложението за тази комисия дойде от "Атака", формулирано като искане за изясняването на дейността на фирмите-лицензианти на ДКЕВР и "нерегламентираните им контакти с представители на българската държава и свързани с политически партии лица".

 

"За” гласуваха 99 народни представители, "против” - 39, а петима се въздържаха.

Още миналата седмицата от "Атака" обявиха, че с помощта на депутати от БСП са събрали нужните подписи, за да внесат предложението в деловодството.

 

Безумната от гледна точка на здравия разум идея да се "разследват" срещи на висши български държавници с легитимни представители на големи компании, особено такива с огромни инвестиции в страната, е подгряваща акция на БСП за следващия ход, подготвен от правителството – отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества у нас – ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-про".

 

Преди месец стана ясно, че президентът Плевнелиев по време на официално свое посещение във Виена, се е срещнал с изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц, за да се коментира процедурата по отнемане на лиценза на фирмата в България. Впоследствие държавният глава коментира, че срещата не е предварително обявена в програмата му, защото е поискана извънредно. И той, и ЕВН обясниха, че подобен разговор не е прецедент, а практика.

 

"Атака" обаче нямаше как да пропуснат тази възможност за предизборен пиар, както и социалистите. Според отлично информирани източници на Mediapool, БСП са заложили като кулминация на предизборната си кампания именно предстоящото решение на "независимата" ДКЕВР да отнеме лицензите на електроснабдителните дружества на трите ЕРП-та. Според план-графика на социалистите, това трябва да стане в началото на следващата седмица и да бъде пропагандирано сред електората като смела и решителна стъпка в защита на българските потребители.

Европейската комисия вече предупреди, че с този си ход, който не съответства и на българските, и на европейските регулации, България рискува наказателна процедура. Заплахата обаче не само не охлади ентусиазма на БСП, но още повече го разпали.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли предложението за анкетна комисия с думите: "Вместо да се направи една анкетна комисия и да се види дали са се били пак по баровете, се занимават с това да уронват престижа на държавния глава".

 

"Аз чух, че пак са се били някъде. Дали е вярно, не знам", каза Борисов. По думите му новата комисия освен евтин пиар за БСП, ДПС и "Атака", друга работа няма да върши.

 

В понеделник бизнесменът Андрей Бъчваров подаде жалба в МВР, а ден по-късно разпространи писмо до медиите, в което се оплаква, че в столично заведение в събота след полунощ Сидеров, в компанията на заместника си Чуколов и две "жени на средна възраст", са го попитали дали ще гласува за "Атака". След като отговорил отрицателно, Сидеров и Чуколов започнали да го обиждат, а лидерът на "Атака" го ударил два пъти, оплака се бизнесменът.

 

По този казус до момента няма реакция от управляващите БСП и ДПС. За сметка на това гласуването на комисията, предложена от Сидеров, се очаква в четвъртък.

 

Управляващите твърдят, че не знаят дали ще успеят да съберат кворум за началото на заседанието. В сряда голяма част от банките в пленарната зала бяха празни, а обяснението беше, че депутатите са се отдали на предизборна агитация.

 

"Може би ще успеем до края на тази седмица да удържим, но сега в кампанията не е ясно как ще функционира парламентът. Следващата седмица също е работна и тогава всички сме по районите си", коментираха народни представители.

 

Парламентът разглеждаше на второ четене на Закона за МВР, но при поискана от ГЕРБ поименна проверка стана ясно, че в залата присъстват едва 116 души и заседанието бе закрито.

 

Социалистът Кирил Добрев обвини опозицията, че саботира приемането на поправките. "50 000 души чакат този закон, а десет помияри, които са от вашите хора, го саботират", заяви той от трибуната по адрес на ГЕРБ.

 

Този закон е поредна стъпка на управляващите към отнемане на президентски правомощия. Той предвижда държавният глава да няма право на последна дума за назначението на главния секретар на МВР, което понастоящем става с президентски указ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?