БСП и "Атака" в "коалиция" за вот на недоверие заради спирането на АЕЦ "Белене"

Парламентарната група на "Атака" ще подкрепи вота на недоверие на Коалиция за България за АЕЦ "Белене", заяви лидерът ѝ Волен Сидеров в четвъртък. След консултации с левицата националистите ще инициират и подписка за искане на референдум за ядрените мощности у нас.

Вотът  беше на път да бъде осуетен, след като десните и Движението за права и свободи отказаха да го подкрепят. Необходимите 48 гласа, обаче бяха осигурени  след като "Атака" застана зад БСП. 

"Ние дадохме уверение, че ще подкрепим вота на недоверие, в същото време стартираме подписка за събиране на 48 гласа за референдум по въпроса. Имаме уверение също така, че ще съберем подписите, така че ще движим и референдума, който както виждаме вече го искат не само жителите на Белене и мисля, че повечето българи ще бъдат за строежа на нова централа. Защото след 2021 година България остава без нито един ядрен реактор. Нито един. Шести на АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да бъде закрит и след което ще започнем да купуваме ток от Турция, която през това време ще построи не една, а две или три ядрени централи с руски реактори", каза Волен Сидеров.

"Ние искаме на честитим новото политическо генно инженерство - коалиция между г-н Станишев и между г-н Волен Сидеров", коментира иронично депутатът от ГЕРБ Александър Ненков от името на управляващата партия. Само допреди няколко месеца "Атака" беше най-близкият съюзник на ГЕРБ, но мина в опозиция и сега управляващите разчитат на независими депутати, включително и такива, напуснали Волен Сидеров.

"Най-лесно е някой да каже "Дайте, ще направим референдум за това или за друго". Друг е въпросът, обаче, на кой му стиска да поеме политическата отговорност и да вземе решение. Говорим за чисто икономически проект, в който хората няма как да се запознаят с цялата тази информация", допълни Ненков.

Вотът на недоверие за спирането на АЕЦ "Белене" е обречен, тъй като за гласуването му са необходими 121 гласа.

"Атака" и БСП имат близки аргументи по отношение на АЕЦ"Белене", защото в случая става въпрос за национален интерес, за българската енергийна независимост и за цената на тока, която българският народ плаща, коментира по-късно в четвъртък лидерът на БСП Сергей Станишев в Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България