БСП и ДПС атакуват пред КС махането на Масларова от шефския пост на социалната комисия

Народни представители от БСП и ДПС са внесли във вторник искане до Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за освобождаване на Емилия Масларова като председател на комисията по труда и социалната политика. Това съобщи на пресконференция депутатът от левицата Любен Корнезов.

Той уточни, че искането е подписано от 53-ма депутати при необходими 48 подписа и към него е приложена нотариално заверена декларация от Емилия Масларова.

Социалистката Масларова беше освободена от шефския пост на комисията с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и РЗС, с мотива, че депутатският ѝ имунитет е снет във връзка с разследване за злоупотреби, които е извършила като социален министър в предишния кабинет.

В знак на протест срещу махането на Масларова, БСП не само че не предложи друг свой депутат на нейно място, но и реши да изтегли всичките си заместник-председатели на комисии в НС.

Заместник-председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов съобщи, че ще подготвят и мотивите за искане до КС за обявяване за противоконституционни на промените в Закона за архивите. Той припомни, че измененията са били гласувани през миналата седмица на две четения в нарушение на изискванията на конституцията и на правилника на Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България