БСП и ДПС бойкотираха пленарната зала

БСП и ДПС бойкотираха пленарната зала

Парламентарните групи на БСП и ДПС напуснаха в сряда първото пленарно заседание заради вкараната в дневния ред точка на проектодекларация срещу "системното неизпълнение на служебните задължения от Сергей Станишев и Ахмед Доган". В тяхно отсъствие декларацията, която е прецедент в историята на Народното събрание, бе приета единодушно.

Председателят на НС Цецка Цачева предложи от свое име точката извънредно да бъде включена в дневния ред. Декларацията е по проект на "Атака", анонсиран още в петък от лидера на партията Волен Сидеров.

Цачева предложи дневния ред с извънредната точка да бъдат гласувани заедно, което бе прието от ГЕРБ и "Атака". Ангел Найденов и Георги Пирински обаче реагираха остро и посочиха, че първо трябва да бъде подложен на гласуване проекта за дневен ред и след това да се гласува включването на нова точка. От БСП посочиха, че председателят на НС Цецка Цачева не познава правилника на НС, а тя обясни, че "тя го чете по друг начин".

Така се отприщи разправия, която отне част от работното време на депутатите и в която прозвучаха познатите вече взаимни обвинения между мнозинството и опозицията.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан каза ГЕРБ, че превръщат парламента в конвент и че се поставят над правилника и над установените от години правила. Цачева обаче му отне думата като обеща пак да му я даде при разглеждането на декларацията. Като продължи да говори на изключен микрофон, Местан обяви, че в знак на протест ПГ на ДПС напуска залата.

От "Атака" мотивира предлаганата декларация с това, че Станишев и Доган системно отсъстват от заседания както на НС, така и на парламентарните комисии. Доган дори никога досега не е участвал в работата на комисия.

Като призна, че действията на депутатите все пак са въпрос на морал, Десислав Чуколов от "Атака" посочи, че Станишев и Доган не уважават най-високата институция и така уронват престижа ѝ. Волен Сидеров пък посочи, че БСП и ДПС "драматизират" една чисто фактологична декларация.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов заяви обаче, че декларацията е политическа и освен, че вкарването ѝ в дневния ред е в нарушение на процедурата, в нея се съдържат и откровени "недомислици и неоснователни твърдения".

В декларацията се говори общо, че Доган и Станишев не са присъствали на парламентарните заседания и в предишни мандати, а Станишев предишните четири години е бил премиер, а не депутат, уточни Найденов.

"Това е проява на парламентарна гротеска и този принцип, който въвеждате, е елементарен и реваншистки", посочи още Найденов и обвини управляващите, че са предприели "своеобразна политическа репресия" срещу опозицията.

След изявлението на Найденов и ПГ на Коалиция за България напусна залата.

Останалите групи приеха единодушно декларацията със 134 гласа, като преди това съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов посочи, че НС не може да осъжда, а само остро да порицава, да налага глоба. Той направи редакционни поправки, според които в декларацията да бъде записано, че 41-то НС "реши да се противопостави и остро порицава поведението на Сергей Станишев и Ахмед Доган.

Със системните си отсъствия от пленарни заседания на 41-ото НС Станишев и Доган скандално не зачитат задълженията и отговорностите им пред избирателите от съответния избирателен район и целия български народ, се казва още в приетата декларация.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?