БСП и ДПС: Борисов бърка, вотът се обърна, а искането за касиране е признание за поражение

Станишев: ГЕРБ са в изолация и не могат да направят правителство, ние сме готови на широки преговори

Сергей Станишев и Лютви Местан, Сн: БГНЕС

Лидерите на ДПС и БСП Лютви Местан и Сергей Станишев определиха намерението на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов партията му да поиска касиране на изборите като признание за поражение и напомниха, че изборните резултати не са в полза на досегашната власт на ГЕРБ.

Искането, което ГЕРБ възнамерява да отправи към Конституционния съд, е диаметрално противоположно на позицията на президента Росен Плевнелиев, че касирането на изборите е най-лошият вариант, който може да се случи на България, коментира пред БНР председателят на ДПС Лютви Местан. Според него изявлението на Бойко Борисов в тази насока е признание, че ГЕРБ са загубили изборите.

"Те наистина загубиха. Борисов сравни математически спечелените от ГЕРБ мандати с тези на БСП - 97 срещу 84. Политическата логика обаче е друга, да не говорим, че и математическите сметки не са верни", продължи Местан.

Той припомни, че през 2009 г. ГЕРБ са дошли на власт под лозунга, че са алтернатива на тройната коалиция, под който е протичал целият им мандат. "Тогава те вкараха 117 депутати срещу само 77 на БСП плюс ДПС, участници в тройната коалиция. С други думи ГЕРБ имаха 40 депутати повече.

Сега БСП и ДПС имат общо 120 мандата, а ГЕРБ - 97, или двете партии от тройната коалиция, срещу която партията на Борисов се бореше през цялото време, имат 23 мандата повече, продължи Местан.

Местан: Има качествено обръщане на вота на тези избори

Това е качествено обръщане на вота, каза той и припомни, че ГЕРБ не е единствената партия с две последователни победи. "От 2005 г. след пълен мандат ДПС увеличи подкрепата си от 340 хиляди гласоподаватели на 468 хиляди на изборите през 2009 г. Сега от 468 хиляди подкрепата за ДПС се вдигна на 610 хиляди, обясни той.

Местан опроверга, че е била правена предизборна пропаганда от страна лидерите на политическите партии в деня за размисъл. "Всичко което тогава казах, беше в условно наклонение", отбеляза той. "Аз казах, че ако се потвърди сигналът, че се готви някой да пусне в обръщение 350 хиляди бюлетини, които са незаконно отпечатани, това може да промени изборните резултати така, че да се стигне до касиране на изборите. Защото би променило вота в полза на една политическа партия в разрез с нагласите на избирателите, което е класически пример за държавен преврат", обясни Местан и повтори, че е говорил в условно наклонение.

"В събота изрично направих уговорка, че ще спазвам Изборния кодекс и не споменах нито едно име", отбеляза той.

"Самото появяване на партиите в този ден бе предизвикано от една извънредна ситуация, а не от предизборната борба", отбеляза още лидерът на ДПС и каза, че ако някой търси основание за касиране на изборите, да не го търси в изявленията на лидерите в предизборния ден.

Местан намери за, "меко казано", по думите му, скандално днешното изявление на лидера на ГЕРБ по отношение на печатницата в Костинброд. Той попита как така договорът за отпечатването на бюлетините е сключен на 27 април, а отпечатването им е започнало на 23 април. "Къде има подобни отношения, особено между "непознати лица", както твърди Борисов", попита Местан.

Той попита още - ако намерените бюлетини не са били предназначени да напуснат печатницата, защо на три пъти от тях е било изнасяно за страната, след като за това си има специален ред. "Каква е съдбата на така наречения технологичен брак? Защо и кой ги разпределя по региони? Кой разпределя технологичния брак по региони", зададе въпрос той.

"Тези въпроси кънтят в публичното пространство, а не защо реагирахте, когато стана известно за съществуването им", заключи Местан.

Станишев: Борисов иска нови избори, за да върне властта на "здравата ръка"

Позицията на Борисов и ГЕРБ за касиране на изборите не е изненада, това е типично деструктивна, безотговорна, емоционална и пораженческа позиция на партията, която твърди, че е спечелила изборите, заяви по-късно на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Има един фундаментален проблем при казаното от Борисов – той от една страна иска касиране, а от друга щял да прави кабинет", отбеляза Станишев. "Това е висш пилотаж на експертност, тъй като разбрахме, че Борисов е най-големият експерт в държавата", иронично продължи лидерът социалистите по повод на репликата на Борисов, че е логично той да оглави правителство на ГЕРБ, защото е най-добрият експерт след като е бил главен секретар на МВР, два мандата кмет на София и един мандат министър-председател.

"Политически ГЕРБ показват стремеж за хаос, нестабилност в страната с една цел – да се създадат условия хората да останат управлявани от здрава ръка, а ГЕРБ със сътрудничеството на временното правителство, което е "Б" отборът на тази партия, да направят още едни избори, за да се закрепят на власт", продължи Станишеев.

"ГЕРБ искат да останат на власт на всяка цена, за да заметат следите от безобразията на тяхното управление. Очевидно е, че ГЕРБ не иска да сдава властта, а да влезе през задния вход, след като загубиха огромно доверие", каза още лидерът на БСП.

"ГЕРБ загубиха 34% в сравнение с 2009 г. БСП качи 26% реални нови гласове", отбеляза той и продължи:

"Сигурно мечтата на Борисов е да се запише текст в конституцията: докато не се запишат резултати за ГЕРБ, всички избори са невалидни".

Кой иска да се касират изборите? Тези, които ги правиха. Правиха ги ЦИК, служебното правителство, в което четирима или петима от министрите са зам.-министри в кабинета на Борисов. Служебното правителство, което се държа коленопреклонно пред бившия премиер, искат да ги правят изборите областните управители на Борисов и Цветанов, областните директори на МВР на Борисов и Цветанов", подчерта Станишев.

"Бойко Борисов трябва да признае очевидния факт, че ГЕРБ са в политическа изолация", смята Станишев. Той призова президентът Росен Плевнелиев още във вторник, или най-късно в сряда да свика заседание на Народното събрание.

"Веднага след това да връчи мандат на първата политическа сила, която очевидно не може да формира правителство, защото никой не иска да си говори с тях. Те трябва да върнат мандата незабавно”, посочи лидерът на БСП. Той заяви, че БСП вече са готови да започнат веднага след получаване на мандата, а дори и преди него, разговори с други партии, неправителствени организации, представители на гражданите и да стигнат до това коя е спасителната програма за България.

"Нито една партия не ги била поздравила. За какво да ги поздравя? За най-безобразните избори, които България е виждала някога или може би за купения вот”, попита Сергей Станишев. По думите му – единственият, който е поздравил ГЕРБ с най-много събрани гласове на изборите, е премиерът на Турция Реджеб Ердоган.

"Борисов е първият премиер, който покани министър-председателя и съседна държава да нахлуе в българската политика и да си има своя партия в парламента”, коментира още председателят на БСП, забравяйки, че и премиерът на съседна Румъния Виктор Понта дойде да даде рамо на кампанията на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България