БСП и ДПС искат изслушване на управителя на НЗОК в здравната комисия в НС

Дечо Дечев, сн. БГНЕС

След консултации помежду си БСП и ДПС са внесли в деловодството на Народното събрание предложение за изслушване на управителя на НЗОК д-р Дечев в парламентарната здравна комисия по време на редовното ѝ заседание в четвъртък. Това съобщи пред журналисти в парламента депутатът от БСП Георги Михайлов.

"Според нас, проблемите, които д-р Дечев поставя, са изключително сериозни и те трябва да бъдат прозрачно представени пред здравната комисия, за да се постави най-накрая началото на една много сериозна дискусия за състоянието на българското здравеопазване и за възможностите за решаване на проблемите в него", коментира Михайлов.

В понеделник БСП сезира прокуратурата по повод изнесените в интервю на Дечев пред Дарик радио от събота данни за източване на институцията чрез лобистки поправки и грешни политики от страна на МЗ.

Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Управителят на НЗОК д-р Дечев заяви в интервю, че касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници, като така ги облагодетелства. За тази и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво.

Преди ден от Демократична България пък призоваха д-р Дечев в оставащия период на мандата си да публикува максимално много данни в отворен, машинно-четим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения и му предложиха експертна и техническа помощ.

Здравната каса трябва да бъде много по-прозрачна, за да може изтичането на средства да бъде пресечено чрез обществен натиск, а такъв е възможен само когато има достатъчно конкретика за разходите, коментираха оттам.

За утре в дневния ред на здравната комисия засега е предвидено изслушване на министъра на здравеопазавено по актуални въпроси на депутати и представяне на проект за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в пловдивската университетска болница "Свети Георги".  

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?