БСП и ДПС може да се съгласят на референдум, но не заедно с евроизборите

Може да приложат похвата на ГЕРБ с редактиране на въпросите

Сергей Станишев и Лютви Местан все още не са казали ще подкрепят ли провеждането на рефернудам за изборните правила. Сн. БГНЕС

БСП и ДПС са наясно, че трудно могат да обърнат в своя полза президентското предложение за референдум изборните правила, затова обмислят как максимално да попречат на опонентите си да извлекат някакви политически предимства от инициативата. Управляващите съзнават, че са в капан, тъй ако се обявят против всенародно допитване, ще бъдат обвинени, че са против пряката демокрация и не желаят да бъде чут гласът на народа. Затова търсят начин хем да се съгласят формално с провеждането на референдум, хем той да се провали или да не постигне ефекта, на който се надяват опонентите им, разказаха пред Mediapool източници от мнозинството.

Според тях въпросът се обсъжда на най-високо лидерско ниво, а ръководствата на БСП и ДПС само са информирани за варианти, които в момента са на масата. Програмата минимум е ако има референдум, той да не се проведе паралелно с изборите за Европейски парламент, насрочени за 25 май.

Така избирателната активност ще остане сравнително ниска, което устройва сегашните големи играчи, които ще могат да получат по-висок резултат при мобилизация на твърдите електорати. Прогнозите са, че паралелното провеждане на избори и референдум ще докара повече хора пред урните и това ще "обърка" резултатите, на които БСП и ДПС разчитат.

Формално това ще бъде оправдано с недостатъчното време и изпуснатите срокове за насрочване на допитването, след като мнозинството в парламента направи необходимото за забавяне на процедурата. Официално ще бъде казано, че европейските избори са много важни за бъдещето на България и Европа, а въпросите за изборните правила също са важни и затова двете кампании не бива да се смесват, казаха пред Mediapool депутати.

Затова разковничето е НС да забави колкото може повече отговора си на президентското искане и ако каже "да", да измисли процедури, които да направят невъзможно съчетаването на допитването с изборите.
"Ако се спазят точно всички срокове и разбира се, се предизвика нужното забавяне в НС, избирателите ще трябва да се произнасят в разгара на летните отпуски", обясни пред Mediapool представител на управляващите. Това щяло да гарантира по-ниска активност и евентуално повторение на сценария с референдума за АЕЦ "Белене", който едва не се провали заради ниско участие (малко над 20% избирателна активност) и макар да върна въпроса в парламента, резултатът му нямаше задължителен характер за депутатите.

При такова развитие на събитията мнозинството се надява да попречи на ГЕРБ да започне да събира подписка за референдума. Лидерът на партията Бойко Борисов се закани да осигури много над нужните 500 000 подписа на граждани, които да задължат правителството да организира допитването. Освен това извънпарламентарният Реформаторски блок обяви, че е готов да подкрепи непариен инициативен комитет от представители на гражданските протести, който да организира подписка за референдума. Борисов каза, че също биха подкрепили такъв комитет. Ако идеята се реализира, тя може да консолидира опозиционните партии и гражданите, което за управляващите е изключително лош сценарий, защото вещае по-широк фронт срещу правителството и евентуално нова протестна вълна.

Имало и вариант парламентарното мнозинство да каже "не" на президентската инициатива. Ако го направи, обаче, няма да е сега, а през март – отново с цел да се забави стартирането на гражданска подписка за референдума, а когато тя бъде готова, отново да се протакат срокове и процедури, така че допитването да бъде насрочено за август.

Депутати от БСП и ДПС коментираха, че това са само възможни варианти, но лидерите на двете партии все още не са готови с окончателно решение.

Кутев: След редакция на президентските въпроси може и да има референдум

Засега единственият "жокер" за посоката, в която се мисли решението, бе подхвърлен от говорителя на БСП Антон Кутев, който заяви в сряда пред Нова телевизия, че може и да подкрепят референдума, ако поставените от президента въпроси за задължително, мажоритарно и електронно гласуване бъдат редактирани.

По този начин постъпиха бившите управляващи ГЕРБ в края на 2012 г. в отговор на инициирания от тогавашната опозиционна БСП референдум за съдбата на АЕЦ "Белене". Тогава социалистите също разчитаха на събирането на подписка за допитването да мобилизират и твърдия си електорат, и периферен, зад "надпарийна" кауза, което да им помогне за парламентарните избори през 2013 г. ГЕРБ редактираха въпроса, с което обезсмислиха самото допитване.

Не е ясно дали управляващите само опипват почвата, лансирайки намерение за редактиране на въпросите, но едно такова действие също би помогнало да постигнат целта си за забавяне на процедурата и отлагане на евентуален референдум. В същото време вероятно са наясно, че "триковете" им са прозрачни за обществото и ще последва негативна реакция.

Антон Кутев обвини президента, че "очевидно се бори за дребни политически цели, повдигайки темата за референдумите".

"Ние винаги сме подкрепяли референдумите, но за този въпросите не са поставени точно“, каза още Кутев, който изрази резервите си само по отношение на въпроса за дистанционното електронно гласуване.

Когато въпросът е дали да има електронен вот, хората не могат да отговорят, защото хората, в огромната си част, не правят разлика между електронно и машинно гласуване. Въпросът трябва да се зададе така, че да има резултат. Разговорът за това как да се гласува е важно да се случи с гражданите, каза още Кутев, но не каза как да се случи.

Той посочи, че има много по-важни въпроси, които могат да бъдат обект на референдум, като например дали да имаме напълно безплатно здравеопазване - въпрос, много по-важен от този дали да имаме задължително електронно гласуване.

От ДПС неофициално настояват процедурата в НС да се забави, за да може да се пропуснат сроковете, записани в закона. "По този начин няма да позволим в европейската кампания да се води друг дебат, освен европейски, а после нека направим референдум – няма да е толкова скъпо, ако са отделно“, обясниха народни представители. Социалистите също са склонни на такова "отигарване на ситуацията“. "Така хем няма да дадем възможност на Борисов да обикаля и да събира подписи, хем ще редактираме въпросите, хем няма да задушим евроизборите в обяснения за машинно и задължително гласуване“, твърдят от БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?