БСП и ДПС надделяха да няма анкетна комисия за полицейското насилие

БСП и ДПС надделяха да няма анкетна комисия за полицейското насилие
Парламентът отхвърли в четвъртък внесеното от НДСВ, опозицията и независими депутати предложение за създаване на временна анкетна комисия за изясняване случаите на полицейско насилие. Ден по-рано царистите и опозицията успяха да вкарат точката в дневния ред, въпреки съпротивата на БСП и ДПС, но при гласуването идеята не успя да събере мнозинството, макар че бе гласувана на два пъти.

В зала проекторешението за създаване на анкетната комисия подкрепиха 95 депутати, против гласуваха 84, а 16 се въздържаха.

"Създаването на тази комисия не цели да блокира работата на МВР, напротив, тя трябва да изчисти лицето на МВР и да изясни случаите на насилие", каза от парламентарната трибуна депутатът от НДСВ и председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. Спасов призова депутатите да преосмислят решението си, защото "полицията трябва да служи на хората и гражданите".

От своя страна Татяна Дончева (БСП) заяви, че никога не е препятствала проверки на вътрешната комисия и напомни, че има разделение на властите. Тя се обърна към депутатите от НДСВ с думите, че "коалиционната дейност изисква толерантност и търпимост" и ако царистите имат някакви възражения могат да ги представят на предстоящия Съвет на коалицията, а не с демонстративно поведение в пленарна зала.

Първоначално в края на януари от ДСБ поискаха анкетна комисия, която да разследва полицейския произвол в полицейските управления след протестите пред Народното събрание на 14 януари и смъртта същата нощ в ареста на Четвърто РПУ на Марин Маринов. Свидетели твърдяха, че той е участвал в протестите, че е искал медицинска помощ, но му е била отказана. От МВР отрекоха тези твърденията.

Дни по-късно бе съобщено и за смъртта на още един арестант - Пламен Куцаров, починал в полицейски автомобил.

Със съгласието на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) пострадали граждани бяха изслушани в комисията, но заседанието бе бойкотирано от вътрешния министър Михаил Миков и депутатите на БСП и ДПС.

Накрая към искането за анкетна комисия се присъедини и НДСВ, като също инициира подписка за създаването на анкетна комисия за проверка на случаите на полицейско насилие пред Народното събрание и двата инцидента, при които починаха задържани от полицията граждани.

Споделяне

Още от България