БСП и ДПС надделяха – “вносът на гласове” остава

БСП и ДПС надделяха – “вносът на гласове” остава

Драматични обрати, кавги и процедурни “уловки” белязаха последния ден на парламента преди ваканцията, когато депутатите веднъж приеха един текст, а след това точно обратния, свързан с принципа за уседналост на местните избори. Така в крайна сметка бе дадена зелена светлина на “изборния туризъм” и “вноса на гласове”, които трябваше да бъдат ограничени с изискването да могат да гласуват само онези, които през последните 10 месеца преди датата на изборите са живели в дадено населено място.

Първо беше прието, че това са български граждани, които имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на съответната община, включително с постоянен и настоящ адрес в различни общини на територията на България. Текстът бе предложен от Петя Гегова (НДСВ) и мина “на косъм” със 113 гласа “за” на опозицията и част от НДСВ срещу 104 “против” от БСП и ДПС и 8 “въздържал се”. Решаващият един глас в полза на ограничението бе на Николай Камов, лидер на ПС “Социалдемократи” и депутат от Коалиция за България.

Представители на ДПС протестираха бурно, БСП поиска проверка на кворума, а председателят на парламента Георги Пирински даде почивка. След това той нареди да бъдат събрани всички карти на отсъстващи депутати, които се оказаха основно от НДСВ и подложи на прегласуване целия параграф от закона, в който попада спорния текст.

Така текстът беше отхвърлен. “Против” бяха 95 депутати, 1 се въздържа, а 94 отново го подкрепиха. Сега в закона няма уточнение какво означава “живял 10 месеца в съответната община или населено място”. Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) каза, че въпросът с дефиницията на уседналостта “остава открит”.

По думите му гражданите трябва да са живели 10 месеца по постоянен или настоящ адрес в съответното населено място, за да могат да гласуват. Това ще се отчита по тяхната адресна регистрация, а с такава разполага всеки, които има лична карта, включително изселниците, които са с двойно гражданство.

Опозицията напусна залата

Опозицията се възмути и напусна пленарната зала, без да участва в окончателното приемане на закона. Произнесоха се емоционални речи, показателни за градуса на напрежението и хаоса в парламента. Втори ден мнозинството превръща във фарс гласуването на този много важен закон, днес е върхът на фарса, заяви от трибуната зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова. Гласуването се подменя буквално през няколко минути, обстановката е ненормална, няма да участваме в това, добави тя.

Георги Пирински обясни, че първото гласуване е проведено с чужди карти и след като бяха иззети, са приети текстове, които мнозинството иска и опозицията няма на кого да се сърди.

Съпредседателят на БНС Красимир Каракачанов се обърна към депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов, поискал проверка на вота, със следните думи: “Вие, г-н Мерджанов, предпочетохте вазелина и ще го получите. Ще получите и това, което следва след вазелина.”

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров заяви, че БСП се “саморазобличи” като  “ибрикчийска партия”, което е “позор” и обяви 27 юли за “ден на ибрикчията”. Той призова Георги Първанов да наложи вето, ако е български президент.

“Срамувам се, че съм народен представител от това НС”, заяви Атанас Щерев от НДСВ.

След това СДС, ДСБ, БНС и “Атака” напускаха залата, а “опозицията” от НДСВ, явно насметена за нелоялно коалиционно поведение със спешно обаждане на царя, остана. Депутати твърдят, че преди ден тройната коалиция се договорила да отпаднат ограниченията за гласуване на изселници от Турция, но от НДСВ на срещата бил Милен Велчев, който е в конфликт с голяма част от останалите жълти депутати, които в петък гласували напук.

Между коалиционните партньори в парламента прехвърчаха искри. Последен шанс за разпадащото се НДСВ е да отиде при националистите, каза депутат от левицата на свой колега от царската партия.

Не знам защо се получи такава драма на базата на войнстващ национализъм от страна някои опозиционни фракции, минаващи за демократични и европейски, коментира председателят на червената парламентарна група Михаил Миков. “Не знам защо се размахва само антитурската карта – продължи Миков - уседналостта не се отнася само за изселниците в Турция, а за всички български граждани, които се трудят извън страната”. Той смята, че в 21 век опозицията е превърнала уседналостта в “клише на национализма”.

Обмисля се сезиране на КС

От опозицията казаха, че възнамеряват да сезират Конституционния съд, тъй като четирите текста от един параграф са започнати да се гласуват един по един, но по средата процедурата е прекъсната, след което Пирински предложи да се прегласува целият параграф, с което бе отменен съдържащ се в него текст. Не може текстове от един параграф да се гласуват първо поотделно, а след това ан блок, заявиха от опозицията.

Дори първоначално приетата разпоредба да бе останала, тя отново оставаше необезпечена поради липса на механизъм за контрол на 10-месечната уседналост. Само преди ден от закона отпадна текстът, според който от избирателните списъци трябваше да се заличат имената на гражданите, които през последните 10 месеца преди датата на вота са имали настоящ адрес извън страната. По този начин голяма част от живеещите в Турция нямаше да попаднат в списъците. Според приетия текст списъците ще се правят по постоянен адрес, какъвто имат в България повечето изселници.

Преди прегласуването в петък ДПС подложиха на остри критики дефиницията за уседналост. Ремзи Осман заяви, че с този текст му се отнема правото да гласува на местните избори. Зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан обяви, че е против организираното неспазване на конституцията от разнородни политически формации. От парламентарната трибуна той запита какво може да обедини либералите от НДСВ и националистите от “Атака”. “Обединява ви само едно – латентния национализъм, който в този случай екзалтира и се прояви, затова се поздравявате! Срам и позор! Радвам се, че не съм част от тази ви радост, защото това е пирова победа над демокрацията”, обърна се Местан към залата, откъдето се чуваха възгласи и смях.

В петък парламентът прие още на местните избори да се гласува с три интегрални бюлетини -  за кметове, общински съветници и районни кметове, които избирателят ще слага в общ плик. Отпадна възможността за преференциално гласуване, каквото беше първоначалното намерение.

Споделяне

Още по темата

Още от България