БСП и ДПС не подкрепиха "бързата писта" на ГЕРБ за търговете

Парламентът прие на първо четене промени в ЗОП срещу бланкетните жалби

БСП и ДПС не подкрепиха "бързата писта" на ГЕРБ за търговете

БСП и ДПС не подкрепиха "бързата писта" на ГЕРБ за обществените поръчки. Въпреки това гласовете на управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти" се оказа достатъчно за приемане на първо четене на промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които целят да се стопира подаването на бланкетни жалби при обжалването на търгове.


Промените бяха подкрепени от 93-ма депутати. Против гласуваха 20, а 42-ма се въздържаха.

Това е трето изменение на Закона за обществените поръчки за последните пет месеца, напомниха от БСП.

Промените се правят по поръчение на премиера Бойко Борисов, който поиска да се спре саботирането на държавата от „фризьори и баничари“, които стопират усвояването на еврофондовете за магистрали и поставят под риск усвояването на парите. https://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-stesnyavat-kraga-na-obzhalvaneto-na-obshtestvenite-porachki-news277036.html

 

По тази причина вносители на законопроекта са група депутати от ГЕРБ начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

Опозицията: Промените ограничават достъпа до правосъдие

 

Предлаганите промени в ЗОП ограничават достъпа до правосъдието – това е позицията, която изразиха представители на БСП и ДПС.

"Разбираме желанието да се осигури още една бърза писта за обществени поръчки, но това не трябва да е за сметка на достъпа до правосъдие", заяви депутатът от левицата Филип Попов. Според БСП промените трябва да се направят след широко обществено обсъждане с експерти.

От ДПС заявиха, че ще се въздържат да подкрепят промените в ЗОП. Одобряваме целите, но не и методите на законопроекта, каза Хамид Хамид от ДПС. Според него част от промените могат да се тълкуват като възпрепятстване достъпа до правосъдие. Решавайки проблема с част от фирмите, които злоупотребяват с правото на обжалване, посягаме на онези фирми, които имат основания да обжалват, посочи той. ДПС ще предложи корекции в текстовете между първо и второ четене на законопроекта.

Данаил Кирилов от ГЕРБ определи изказването на Хамид Хамид като "реформаторско и красиво дръзновение". Той обясни, че с промените се въвежда изискването към жалбата да има посочени конкретни основания.

С промените в ЗОП на практика се премахва един доста доходен бизнес в момента - на платените жалбоподатели, заяви Христиан Митев от "Обединените патриоти".

Промените в ЗОП в търсене на баланса


С промените в ЗОП се търси баланс между интересите на участниците в процедурата по обжалване на обществени поръчки. Това е посочено в доклада на водещата парламентарна комисия по правни въпроси.

С измененията се цели да бъдат преодолени установени практики на неоправдано, целенасочено обжалване без основание и злоупотреба с правото на жалба, се посочва още в доклада.

Тези практики водят до реално увреждане на интересите на възложителя от своевременно изпълнение на договорите и възпрепятства усвояването на средства от европейските фондове. По тази причина се въвежда и отговорност за причинени вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване, мотивират се вносителите.

С новите текстове се разписват завишени изисквания към жалбоподателите, които трябва да приложат доказателства за нарушенията. Освен това жалбоподателите трябва да докажат и качеството си на заинтересовано лице. Целта е да се спре подаването на бланкетни жалби срещу решенията на възложителите, включително такива срещу избора на изпълнител.

Въвежда се и възможност за призоваване и връчване на съобщения чрез електронен адрес и факс.

Законопроектът предлага спирането на обществената поръчка да не става веднага след подаването на жалбата, както е сега, а след образуване на производството пред Комисията за защитата на конкуренцията.

Нормативно се прецизира, че разглеждането на жалбата пред Върховния административен съд срещу допуснатото предварително изпълнение на решението за определяне на изпълнител, е касационно по своя характер.

С цел синхронизиране и оптимизиране работата на регистрите на Агенцията за обществени поръчки и Комисията за защита на конкуренцията е предвидено в жалбата да се посочва уникален идентификационен номер на поръчката от регистъра на обществените поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от България