БСП и ДПС поискаха оставката на депутат - "патриот" заради недопустим език

БСП и ДПС поискаха оставката на депутат - "патриот" заради недопустим език

Ден след като депутатът от "Обединените патриоти" Валентин Касабов избълва всевъзможни квалификации към ДПС и заплаши "патриотите" да "смачкат" "депесарските дървеници", ДПС и БСП осъдиха езика на омразата и отправянето на заплахи в парламента.

В декларация от името на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ поиска премиерът Бойко Борисов да предприеме "решителни действия", а президентът Румен Радев - да изпълни мисията си като обединител на нацията. Социалистът Антон Кутев обяви, че Касабов трябва да напусне сам или да бъде отстранен от парламента.

Карадайъ, който постоянно иска отстраняването на националистите от властта, обяви, че днес отговорността вече е на ГЕРБ. По повод заплахите, че ще ДПС бъдат "смачкани", той припомни: "И Тодор Живков искаше да ни смачка - не ни спряха нито дулата на автоматите, нито танковете по пътя към демокрацията".

Депутатът от левицата Антон Кутев припомни, че в публичното изявление на Касабов се съдържат заплахи.

"Чухме думи като: "Да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката ни", става дума за "дървеници“ – в превод от турски, които "щъкат и много миришат" и трябва "да внимават, защото можем да ги смачкаме". Това е реториката, която чухме вчера.

"Извинявайте колеги, но в тези думи има неприкрита заплаха. Заплаха, която включва насилие. Заплаха на органично ниво! Обръщението не е към хора, а към "дървеници", които лесно може да бъдат "смачкани". Между другото, има член в НК, който се занимава с това! Аз обаче не съм съдия, а представител на демократично избран парламент и именно заради това, за мен заплахата в политическите отношения е недопустима. Тя, всъщност, не е допустима никъде", каза Кутев.

В четвъртък депутатът от Обединените патриоти Валентин Касабов определи ДСП като "дървеници, които трябва да бъдат смачкани". Поводът за тези думи беше исканата оставка от страна на ДПС на вицепремиера Валери Симеонов заради скандалите от последните седмици.

В отговор се изказа Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" и обяви, че се е разбрало, че БСП и ДПС много ги е страх. Той обясни как ДПС се интересуват само от облагите на властта, а БСП - години наред мачкали хората.

"Нито БСП, нито ДПС имат право да говорят за морал, докато му се извинят", обяви Ангелов.

ГЕРБ не взе отношение по темата, въпреки че от ДПС ясно определиха, че отговорността за престоя на националистите във властта се носи от формацията на Борисов. Обяснение поиска само Спас Гърневски, който чул как социалист в залата го нарекъл фашист. Гърневски обясни, че фашист е по-малко обидно от комунист.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?